Elise Mertens wint met WTA Hobart haar eerste groot toernooi
Foto: BELGA

Elise Mertens (WTA 127) heeft zaterdag de finale van het WTA-toernooi in het Australische Hobart (hard/250.000 dollar) gewonnen. Ze won in twee sets (6-3, 6-1) van de Roemeense Monica Niculescu (WTA 40). De wedstrijd duurde 1 uur en 14 minuten.

Het was de eerste keer dat de 21-jarige een finale speelde van een WTA-toernooi. 

Mertens, die zich eerst door de kwalificaties zwoegde alvorens op het hoofdtoernooi te belanden, klopte in de halve finale de Kroatische Jana Fett (WTA 360), een andere kwalificatiespeelster, in twee sets (6-4 en 6-0).

Haar stunt in Hobart is het verlengde van een sterk najaar in 2016. Toen plaatste ze zich via de kwalificaties voor het eerst voor een Grand Slam, de US Open, en ontfutselde ze Roland Garros-winnares Garbine Muguruza (WTA 7) in de eerste ronde een set.

"Droom die uitkomt"

"Dit is ongelofelijk, het is als een droom die uitkomt", reageerde Mertens na haar eindzege op het met 250.000 dollar gedoteerde toernooi. "Ik heb geen woorden om dit te beschrijven."

Mertens startte nerveus in haar eerste WTA-finale. Ze verloor negen van de tien eerste punten, maar daarna herpakte ze zich en nam controle over de match. "Ik was heel blij dat ik het derde spelletje kon winnen en het zo 2-1 werd in plaats van 3-0. Dat had een groot verschil kunnen maken. Maar ik bleef kalm en ging ervoor. Ik heb vandaag heel goed gespeeld, maakte weinig fouten en klampte aan in de rally's. Wanneer ik een kans kreeg, heb ik die gegrepen. Mijn opslag draaide ook goed."

Elise Mertens is de derde qualifier die erin slaagt het toernooi van Hobart te winnen. Ze treedt in de voetsporen van de Duitse Mona Barthel (in 2012) en de Spaanse Garbine Muguruza (in 2014). Ze is ook de derde Belgische op de erelijst. Dominique Monami (in 1997) en Kim Clijsters (in 2000) gingen haar voor.

Dankzij de toernooizege komt Mertens maandag voor het eerst de top honderd binnen. De huidige nummer 127 belandt vermoedelijk op plaats 82.