Binnenkort niet meer onnodig voor het rood in Brussel
archiefbeeld. Foto: Marc Herremans

Minutenlang aan een rood licht staan wachten terwijl in de andere rijrichting amper een auto passeert: in Brussel moet dat binnenkort tot het verleden behoren.

In de loop van de volgende drie jaar zullen alle verkeerslichten op de zeventien belangrijkste assen in de hoofdstad via een centrale computer op elkaar afgestemd worden. Ze zullen in hun rood- dan wel groen-zijn rekening houden met de verkeerssituatie.

Miljoen uren file minder

Zo zal tijdens de ochtendspits het ritme waarin de lichten van kleur veranderen anders zijn dan tijdens de avondspits. Ook zijn er aparte scenario’s voor bijvoorbeeld ’s nachts, tijdens daluren, in het geval van een tunnelsluiting, of voor dagen dat er een Europese Top plaatsvindt. Elk scenario kan dankzij detectielussen en -camera’s in real time worden bijgestuurd.

De potentiële winst van het nieuwe systeem oogt niet min: een vermindering van 1 miljoen uren file en een economische winst van 10 miljoen euro per jaar.

Op de Belliardstraat en de Leopold II-laan is het systeem al geïnstalleerd. Op de Keizer Karellaan en de Werkhuizenkaai is de plaatsing in uitvoering.