Schauvliege: 'Herbruikbare plastic zakjes niet misbruiken voor verdoken prijsstijging'
Joke Schauvliege Foto: blg
Zeven grote winkelketens lanceren dit jaar een proefproject met herbruikbare plastic zakjes voor groenten en fruit. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) onthaalt het proefproject positief.

Handelsfederatie Comeos houdt in de loop van dit jaar bij zeven grote winkelketens een proefproject met herbruikbare plastic zakjes voor groenten en fruit. Volgens Comeos zijn herbruikbare plastic zakjes een beter alternatief dan papieren zakken. Die laatste hebben immers een grotere milieu-impact, vergen meer transport en scheuren gemakkelijker.

Met het project wil Comeos anticiperen op wetgeving die in de pijplijn zit.  ‘We willen zelf initiatieven nemen en een aantal zaken uitproberen, net zoals we meer dan tien jaar geleden hebben gedaan met de herbruikbare plastic zakken aan de kassa’, aldus de Comeos-woordvoerder. Hij wijst er op dat door de invoeren van de herbruikbare zakken aan de kassa al 4.560 ton plastic werd bespaard.

De minister van Leefmilieu Joke Schauvliege staat positief tegenover het experiment. ‘Het proefproject zou moeten aantonen dat herbruikbare plastic zakjes voor groenten en fruit ecologisch en economisch haalbaar zijn.’

Schauvliege waarschuwt wel voor een verdoken prijsstijging onder het mom van een milieumaatregel. ‘De prijs van zeer lichte plastic zakjes is nu reeds ingecalculeerd in de prijs van groenten en fruit, dus alleen maar betalend maken is een feitelijke prijsverhoging’, aldus nog Schauvliege.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig