Waarom de schatkist voorrang krijgt op de volksgezondheid, prostitutie een politiek wapen is en de moderne King Kong een zielig beest is
Orka Tilikum: een moderne King Kong
Deze artikels van de voorbije week mocht u eigenlijk niet missen. Door Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard.

1

Het ideetje van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de accijnzen op tabak te verlagen illustreert hoe dubbel, om niet te zeggen hypocriet, de overheid tegenover roken blijft staan. Op het eind van de rit wint de zucht naar snelle inkomsten het van de volksgezondheid. Oncologen vielen van hun stoel.

2

Over hypocriet gesproken: geen schijnheiliger milieu dan de politiek. Jacqueline Galant (MR), tot haar defenestratie minister van Mobiliteit, doet een boekje open over dat wereldje vol oversekste macho’s, waar kille en arrogante mensen het ver schoppen. Je vous dis merde heet het boekje.

3

Zo komen we vanzelf bij Donald Trump. Die stelt zijn schoonzoon Jared Kushner aan als de hoofdadviseur in het Witte Huis. Zijn levensverhaal lijkt erg op dat van Donald Trump. In tegenstelling tot zijn schoonvader is hij de beleefdheid zelve. Maar een geruststelling is dat niet.

4

De heimwee naar Obama is nu al levensgroot. Is die terecht? In drie afleveringen maken Evita Neefs en andere redacteuren van de buitenlandredactie de staat op van acht jaar Obama. ‘Amerika is er oneindig veel beter aan toe dan bij zijn eedaflegging.’

5

Heimwee overwoekert het heden op meer fronten. Afgelopen week was David Bowie een jaar dood. Dat soort dingen vieren we tegenwoordig met themaconcerten en speciale dagen op de radio. Mediaredacteur Tom Heremans neemt de proef op de som van deze ‘neurologische bescherming tegen depressie’. 

6

Al vier jaar zoekt Helena Dzikanowice (25) naar werk. Helena heeft een lichte mentale handicap. Telkens doet ze onbetaalde stages, telkens met positieve evaluaties, maar telkens eindigt het met niets. Laatst werkte ze vier maanden onbetaald bij Carrefour, een supermarktketen die prat gaat op haar sociaal ondernemerschap. Dat sociaal ondernemen is een hol marketingpraatje, schrijft haar boze zus.

7

Het woord van de week is Kompromat. Bestaat de tape waarop Donald Trump urinerende prostituees bekijkt in een Russisch luxehotel? Het idee alleen al is een beproefde strategie van de Russische inlichtingendiensten.

8

Tilikum, de circusorka in het pretpark Sea World in Orlando, is gestorven. Hij was een hedendaagse King Kong, schrijft Chris Dusauchoit, gestolen uit het wild om mensen te vermaken. Zijn kracht was nauwelijks aan banden te leggen én hij had iets met een blonde vrouw. Het is een intriest lot voor zo’n hoog intelligent dier. 

9

Het Weekblad van De Standaard had psychiater Dirk De Wachter als gasthoofdredacteur. Hij vatte het blad zo vlak na nieuwjaar op als een ‘handleiding voor een wisselvallig leven’. Het werd een Weekblad om te koesteren. Fragiel, wijs en mooi. Warm aanbevolen. Begin bij de inleiding door Guinevere Claeys, alle andere weken van het jaar chef van het Weekblad, en bij Josse De Pauws ode aan het falen.