Hoe uitzonderlijk is eredoctoraat voor Merkel?
Angela Merkel inspireert samenwerking tussen ’s lands grootste universiteiten. Foto: reuters

De universiteiten van Leuven en Gent hebben een eredoctoraat aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel uitgereikt, en deden dat in Brussel. Hoe uitzonderlijk is dit?

Dat de twee grootste universiteiten van ons land samen een doctoraat uitreiken, is nooit eerder gebeurd. Wat brengt ze ertoe om het nu dan te doen? ‘Er zit een beetje toeval in het spel, we kregen van elkaar te horen dat we beide met het idee speelden om Merkel te onderscheiden’, aldus Stephanie Lenoir, woordvoerster van de Universiteit Gent. ‘Zo’n eredoctoraat begint met de toestemming van diegene die je onderscheidt, anders begin je er niet aan. We hadden het parallel (apart, red.) kunnen doen, maar kozen er toch voor om het eredoctoraat op hetzelfde moment uit te reiken. Enerzijds maakte dat de kans op slagen groter, anderzijds was het ook het goede moment om de handen in elkaar te slaan. Zo’n samenwerking past bij de waarden die Merkel uitdraagt, bij het verenigd Europa waar zij voor staat.’

Veertienvoudige doctor

Het eredoctoraat dat Merkel vandaag in Brussel heeft ontvangen, is lang niet het eerste. De teller zal na vandaag op veertien staan. Het begon in 2007 in Jeruzalem, en sindsdien ging ze epitoga’s (schouderstukken) en diploma’s ophalen in het Duitse Leipzig, het Poolse Breslau, New York (in The New School), het Zwitserse Bern, het Bulgaarse Russe, het Roemeense Cluj-Napoca, opnieuw in Israël, in Tel-Aviv, het Nederlandse Nijmegen, het Slowaakse Bratislava, het Hongaarse Szeged en vorig jaar in het Chinese Nanjing.

Merkel combineert de uitreikingen steevast met een staatsbezoek. Ze grijpt de eredoctoraten dan ook aan om de vriendschapsrelaties tussen Duitsland en de gastlanden in de verf te zetten. ‘Een eredoctoraat staat voor twee zaken: het bestaan van nauwe banden en de wens om die banden nog meer aan te halen’, zei ze nog in november vorig jaar in Nanjing.

Sporadisch gaat ze op de persoonlijke toer, zoals aan de Radbout Universiteit Nijmegen (ooit opgericht als de Katholieke Universiteit Nijmegen): ‘Het feit dat u als katholieke universiteit een dochter van een protestantse dominee een eredoctoraat geeft, geeft wel aan dat u echt over de grenzen heen kijkt’, zei de bondskanselier in 2013. Een zin om te recycleren wanneer ze de KU Leuven bedankt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in