Ex-minister Galant rekent af met politieke wereld: 'Mannen met macht dol op seks'
Jacqueline Galant schreef een boek. Foto: BELGA

‘Galant, je vous dis merde!’. Dat is de titel van het boek waarin voormalig minister Jacqueline Galant (MR) in de achterkamers van de politiek laat kijken. Ze staat stil bij haar jeugd, de moeilijkheden die het politieke bedrijf met zich meebracht en verschillende periodes tijdens haar mandaat als minister. Galant viseert daarbij haar partijgenoot en vicepremier Didier Reynders. MR-voorzitter Olivier Chastel vindt het boek 'geen goed idee'.

Galant nam negen maanden geleden ontslag uit de regering Michel. Ze struikelde over een rapport van de Europese Commissie over de veiligheid op de luchthavens, een bijzonder gevoelig thema na de aanslagen van 22 maart. Maar ze stond gedurende haar mandaat geregeld in het oog van de storm en was ze aangeschoten wild voor de oppositie. Zo communiceerde ze onhandig over de besparingen die de NMBS te wachten stonden, was er heisa over de aanduiding van een advocatenbureau in het dossier van de vliegtuighinder boven Brussel en kreeg ze bakken kritiek over het GEN-dossier.

Michel-kamp

De Franstalige liberalen hadden in 2010 te kampen met een intern conflict tussen Reynders en Michel. Galant hoorde vanaf dag 1 tot het kamp van Michel. Maar Galant schrijft dat ze daarvoor een hoge prijs heeft betaald. Ze ziet de hand van Reynders in de kritiek die haar vanaf de eerste dag van haar ministerschap te beurt viel. ‘Ik denk dat Didier Reynders die gevoed heeft’, luidt het. De medestanders van Michel in het vizier nemen was de ‘gedroomde kans’ voor Reynders om de premier aan te pakken, zonder hem frontaal aan te moeten vallen, aldus de ex-minister.

Persoonlijke verhalen

Galant toont ook een persoonlijke kant. Ze heeft het over de liefde voor haar vader, de complexen tijdens haar puberjaren, haar teleurstellingen in de liefde en hoe het haar kwetste om als de ‘dorpsidiote’ te worden versleten.

De Henegouwse liberale blijft weliswaar gepassioneerd door politiek, al oogt haar inschatting van het politieke spel weinig optimistisch. ‘De waarheid is volgens mij dat de politieke wereld sinds jaren ten prooi is gevallen aan een nivellering naar onder’, luidt het.

Seks op het kabinet

Galant benadrukt ook het ‘geweld’ binnen de politieke wereld. Ze schetst daarvan een beeld, soms zonder franjes, wanneer ze het bijvoorbeeld heeft over de seksuele appetijt van de mannen van de macht. Galant windt er geen doekjes om: ‘Ze hebben nood aan affectieve erkenning en dat gebeurt ook via het kruis.’ schrijft ze. ‘Mannen vol macht zijn dol op seks, meer dan anderen. Velen van hen aarzelden dan ook niet hun broek in hun kabinet uit te trekken voor een intiem momentje met een assistente of secretaresse.’

'Haar waarheid'

MR-voorzitter Olivier Chastel gaat niet akkoord met een groot deel van de inhoud, onder meer over de rivaliteiten binnen de partij. 'Ik stel vast dat het meer om een persoonlijk werk dan om een politiek boek gaat. Jacqueline Galant geeft haar waarheid over een reeks onderwerpen, die ik evenwel niet deel', stelt de voorzitter van de Franstalige liberalen. 

Chastel zegt nog dat hij Galant afgeraden had het boek te schrijven. 'Toen ze me inlichtte dat ze dit boek ging schrijven en uitgeven, heb ik haar gezegd dat dit geen goed idee was, niet voor de MR, maar voor haar, omdat het boek een verward beeld van haarzelf schetst, met heel wat tegenstelling en waarbij ze zich in een slachtofferrol wentelt.'
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig