Maximaal 4.700 euro loon, rest in ‘punten’?
Foto: pn

BNP Paribas Fortis wil zijn personeel nog maximaal 4.700 euro betalen en de rest in punten. De bonden reageren verdeeld.

Bankreus BNP Paribas Fortis blijft aansturen op een loonpakket ‘à la carte’ voor zijn personeel. In ruil voor werkzekerheid tot eind 2018 heeft de bankdirectie de vakbonden de voorbije weken dan ook een opmerkelijk voorstel gedaan, waar de vakbonden vandaag volop over discussiëren.

Concreet stelt de Franse bankreus voor om de lonen bij de Belgische bankdochter te plafonneren op 4.700 euro bruto. Alles daarboven zou niet langer in cash worden uitbetaald, maar in ‘units’ of punten die werknemers kunnen omruilen voor allerlei extralegale voordelen.

Controversieel

Met die punten zouden de ongeveer 13.000 personeelsleden bijvoorbeeld informaticamateriaal, extra opties voor de leasingwagen maar ook cash en eigen bankproducten kunnen krijgen. Werknemers zouden zelfs hun 13e maand in dat soort punten uitbetaald kunnen worden.

Het plan is controversieel. Heel wat experts pleiten voor meer keuzevrijheid in het loonpakket, volgens hen werkt dat motiverend. Maar er is wel een keerzijde voor de maatschappij, want het ondermijnt de sociale zekerheid. Ecolo-parlementslid Georges Gilkinet uitte in ‘Le Soir’ al de kritiek dat vooral de schatkist schade zal ondervinden. Minder loon uitbetalen betekent ook dat er minder belastingen op betaald worden, zowel door werkgever als werknemer.

Liberale bond is tegen

De christelijke vakbond LBC-NVK maakte gisteren bekend dat het bereid is om over het voorstel van de bankdirectie te discussiëren. Maar er zijn twee van de drie vakbonden nodig om het nieuwe, revolutionaire plan goed te keuren. En de liberale vakbond ACLVB maakte vandaag bekend dat ze tegen een verloning is met ‘units’ of ‘punten’.

De bal ligt nu dan ook in het kamp van de resterende vakbonden: de socialistische BBTK-Setca en de franstalige CNE. Die beslissen wellicht later vandaag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in