Hoofdredacteur Knack.be: ‘Ik weiger het op mij te nemen mensen online op te voeden’
Foto: BELGA

Lezers van de magazines van Roularta, uitgever van onder meer Knack en Trends, kunnen vanaf dinsdag niet langer openbaar reageren onder artikels op de websites.

Reageren op de nieuwsartikels, opinies, columns en analyses van de magazines van Roularta kon tot dinsdag op verschillende manieren. De uitgever schrapt een van deze manieren. ‘Het openbaar reageren onder artikels op onze websites wordt onmogelijk. Commentaren op nieuwssites kunnen waardevol zijn, maar waren dat om verschillende redenen momenteel bij ons niet’, schrijft Jago Kosolosky, hoofdredacteur van Knack.be.

Ook bij De Standaard werd die beslissing lang geleden gemaakt, om vergelijkbare redenen. Lezers kunnen slechts bij enkele stukken commentaren plaatsen, die gemodereerd worden.

Hetzelfde geldt voor Het Nieuwsblad. Lezers kunnen niet reageren op artikels op de website. ‘Enkel in bepaalde gevallen zetten we de reactiemodule open, maar dan monitoren we de reacties. Daarnaast hebben we nog één algemeen forum waar mensen hun algemene commentaar kunnen achterlaten. Ook hier geldt dat de reactie gemonitord en gemodereerd worden’, zegt Pascal Weiss, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad.

'Stem voor de community' 

De Tijd staat niet op het punt het beleid inzake lezersreacties om te gooien. ‘Wij geven onze community een stem op de site door hen toe te laten op de meeste artikels te reageren’, zegt Roland Legrand, digitaal nieuwsmanager van De Tijd. ‘Ook organiseren we chatsessies over specifieke thema’s. We investeren wel in moderatie van de reacties. In vele gevallen is die moderatie achteraf, soms ook vooraf.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig