Bart De Smet is verkozen tot Manager van het Jaar
Foto: Belga

Bart De Smet, de CEO van verzekeraar Ageas, is door de lezers en een jury van het economische weekblad Trends verkozen tot Manager van het Jaar 2016. Dat maakt het weekblad Trends bekend.

De 59-jarige De Smet verzilvert zo zijn derde nominatie en volgt op de erelijst Chris Van Doorslaer van speelkaartenbedrijf Cartamundi op. De 32ste Trends Manager van het Jaar wordt door de jury geprezen voor 'de manier waarop hij uit de as van Fortis een verzekeringsbedrijf met een sterke eigen identiteit en een stevige balans deed groeien'.

'Onder zijn leiding is Ageas uitgegroeid tot een gerespecteerde verzekeraar die niet enkel in Europa, maar ook in Azië sterk vertegenwoordigd is', aldus juryvoorzitter Luc Vandewalle. 'De Smet realiseerde dat allemaal op een slimme manier, zonder grote operationele revoluties door te voeren of zwaar wegende overnamebedragen uit te geven. Bovendien staat hij bekend als een CEO die tussen zijn mensen staat en een grote bereidheid etaleert om naar alle stakeholders te luisteren', aldus Vandewalle.

1.2 miljard euro


De schikking van 1,2 miljard euro voor alle burgerlijke claims door oud-Fortis-aandeelhouders, op een moment dat de groep ongeveer het dubbele in kas heeft, was voor de jury ook een doorslaggevend argument.
Ageas is ontstaan na het ineenstorten van de financiële groep Fortis. Het bedrijf werd opgesplitst, waarbij Nederland de Nederlandse activiteiten inpalmde en de Belgische bank naar het Franse BNP Paribas ging. Wat restte waren de verzekeringsactiviteiten met als kern het Belgische AG Insurance. De Smet, die zich als verzekeraar afzijdig had gehouden van de strategie van het toenmalige Fortis-management, nam in juni 2009 de leiding van die activiteiten, die een jaar later omgedoopt werden tot Ageas.

Ageas werd dankzij interne groei en selectieve overnames een verzekeringsgroep die in 2015 een premie-inkomen (omzet) van bijna 30 miljard euro realiseerde.
Aan Franstalige zijde haalde Marc Raisière, CEO van Belfius, de prijs van Manager van het Jaar binnen. Raisière neemt daarmee de fakkel over van Proximus-CEO Dominique Leroy.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig