Asteroïde is de aarde rakelings gepasseerd
Foto: Shutterstock

Maandag is een immens gesteente met een omvang van ongeveer 30 meter tussen de aarde en de maan gepasseerd. Astronomen hadden de steen, die in 2017 AG13 werd gedoopt, pas in het weekend opgemerkt.

De rotsachtige formatie werd gespot door het Catalina Sky Survey observatorium in de Amerikaanse staat Arizona. Het kwam op ons af met een snelheid van 16 kilometer per seconde en passeerde netjes tussen de aarde en de maan door, op ongeveer 160.000 kilometer van de aarde. Dat lijkt veel, maar is het eigenlijk niet: onze maan bevindt zich op zo’n 380.000 kilometer van de aarde.

‘Hij komt snel, heel snel op ons af’

‘De asteroïde komt snel, heel snel op ons af’ vertelde expert Eric Feldman van de website Slooh in een inderhaast opgezette live-uitzending van de passage. Het gevaarte dat uiteindelijk langs onze planeet zoefde was lang niet groot genoeg om onze planeet te vernietigen, maar had wel degelijk schade kunnen veroorzaken bij een inslag. Volgens Feldman had de asteroïde ongeveer de omvang van de meteoor die in 2013 boven de russische stad Chelyabinsk ontplofte. Die zorgde toen voor schade aan enkele gebouwen en meer dan duizend mensen raakten gewond door rondvliegend glas en puin.

 

 

Kleine asteroïde

NASA heeft een Near Earth Object Camera (NEOCam) in dienst: dat is een infraroodtelescoop die de hemel afspeurt en specifiek op zoek is naar dit soort vliegende objecten. Daarmee hoopt de ruimtevaartorganisatie mogelijke inslagen van asteroïden tijdig te voorspellen om de nodige maatregelen te nemen. AG13 bleef onder de radar omdat het maar half zo groot was als de doorsnee asteroïden die door de telescoop worden opgepikt. Bovendien staat het NEOCam-project onder zware financiële druk, want de budgetten zijn beperkt en NASA is daardoor genoodzaakt haar prioriteiten elders te leggen.

Het Witte Huis maakte vorige maand nog haar strategie rond NEO’s of Near Earth Objects bekend. ‘In een ideale situatie kan een NEO die op onze aarde afkomt tijdig afgeweerd of vernietigd worden’, staat in het document dat werd vrijgegeven te lezen. ‘Toch kunnen er ook scenario’s voorvallen waarin een inslag op aarde niet kan voorkomen worden, omdat er niet genoeg tijd is tussen het opmerken en de impact.’

Omdat de budgetten voor hun detectie zo laag liggen, zullen asteroïden ter grootte van de AG13 steeds vaker onopgemerkt blijven door NASA. En dat is jammer, want hun impact kan vroeg of laat grote schade aanrichten, bijvoorbeeld in dichtbevolkte gebieden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig