Nieuwe Europese e-Card moet het makkelijker maken voor zelfstandigen om diensten aan te bieden in andere EU-lidstaten
Foto: Shutterstock

Zelfstandigen, bedrijven die zakelijke diensten aanbieden en dienstverleners in de bouwsector moeten in de toekomst makkelijker hun activiteiten naar het buitenland kunnen uitbreiden. De Europese Commissie lanceert daarom een nieuwe e-Card voor diensten, een vereenvoudigde elektronische procedure om administratieve formaliteiten te vervullen.

De pijnpunten zijn bekend. De genoemde sector vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van het Europese bbp. Toch zijn maar weinig dergelijke dienstverleners buiten hun eigen landsgrenzen actief. Om die grensoverschrijdende dienstverlening te stimuleren en de hele sector een boost te geven, heeft de Commissie nu een pakket maatregelen klaar.

Het meest opvallende voorstel is de Europese e-Card. Die laat zelfstandigen en dienstverleners als ingenieurs en IT’ers die in een ander land willen werken toe om hun gegevens naar een uniek aanspreekpunt te sturen in hun eigen land. Dat aanspreekpunt zal die gegevens controleren en vervolgens naar het ontvangende land doorsturen. Advocaten, notarissen, transportbedrijven en andere ondernemers die niet onder de Europese dienstenrichtlijn vallen, zijn van het toepassingsgebied van de e-Card uitgesloten.

De Europese lidstaten zijn niet verplicht een e-Card in te voeren, het systeem blijft met andere woorden optioneel. Het grijpt ook niet in op de regels omtrent detachering en sociale zekerheid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig