De Telegraaf onder vuur door ‘haatcampagne’
Foto: Twitter

De grootste krant van Nederland, De Telegraaf, ligt onder vuur omwille van een titel bij een artikel over asielzoekers. De krant sprak over een ‘asielplaag’, critici noemen dat stemmingmakerij.

De zaterdagkrant van de Telegraaf kopte ‘Asielhopper-invasie’ en verder stond ‘Kansloze asielplaag ongehinderd verder’ te lezen. Journalist Peter de Vries, misdaadverslaggever, begon de kritiek op deze woordkeuze op Twitter. Hij schreef dat het niet de eerste keer is dat De Telegraaf zich negatief uitlaat over asielzoekers en noemt het ‘gevaarlijke stemmingmakerij’.

 

 

Zijn boodschap werd opgepikt en al snel werd de hashtag #StopXenofoobTelegraaf erg populair. Sommigen vergelijken de woordkeuze met het nazitijdperk, waarin ook over ‘jodenplagen’ werd gesproken. Er volgde ook een oproep aan adverteerders om de krant te boycotten.

Het artikel in kwestie gaat over criminele asielzoekers die in Europa vrijwel kansloos asiel aanvragen. Ze komen vaak uit ‘veilige landen’ en kunnen moeilijk teruggestuurd worden als de thuislanden niet meewerken.

Reactie

De hoofdredactie van De Telegraaf schrijft in een commentaarstuk dat het debat in Nederland vaak meer over de gebezigde toonhoogte rond het fenomeen gaat dan over de aanpak van de problemen zelf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig