De echte reden waarom Tom Ford Melania niet wil kleden
Foto: REUTERS

In tegenstelling tot bij Michelle Obama staan niet alle Amerikaanse modeontwerpers te springen om haar opvolgster te kleden. Ook Tom Ford is geen vragende partij, zij het om een andere reden dan we eerst dachten.

Na de overwinning van Trump liet ontwerper Tom Ford zich ontvallen dat hij niet van plan was om de garderobe van de nieuwe first lady te vullen. Maar dat had meer te maken met haar looks dan met de standpunten van haar man.

‘Een paar jaar geleden kreeg ik al de vraag om haar te kleden en ik heb geweigerd. Dat was minder een politieke beslissing dan een stijlkwestie’, klonk het toen.

Bij de uitreiking van de Golden Globes, waar Fords nieuwste film Nocturnal Animals in de prijzen viel, kwam de ontwerper/regisseur terug op die uitspraak. Aan de journalisten van Elle vertelde hij dat de oorzaak van die beslissing eerder bij zíjn kleding moet worden gezocht, dan bij Melania.

‘Aangezien de president zo sterk gelooft in het etiket ‘made in America’ draagt Melania best ook kleding die in de VS werd gemaakt’, aldus Ford. ‘Bovendien ben ik van mening dat zowel de president als de first lady kleding zouden moeten dragen die toegankelijk zijn voor de meeste Amerikanen.’

‘Mijn ontwerpen worden in Italië gemaakt en zijn erg, erg duur. Te duur voor de meeste vrouwen en mannen in ons land. De president en de first lady moeten iedereen vertegenwoordigen’, besluit Ford.

Hij benadrukte nogmaals dat zijn beslissing om de first lady niet te kleden niets te maken heeft met een persoonlijke voorkeur. ‘Ik heb bij die eerste uitspraak ook meteen vermeld dat ik Hillary Clinton evenmin zou kleden mocht ze presidente geworden zijn.’