Kernreactor Doel 4 plots stilgevallen
Foto: Jimmy Kets

Kernreactor Doel 4 is dinsdag onverwacht stilgevallen. Dat bevestigt een woordvoerster van uitbater Engie Electrabel. De precieze reden kon ze nog niet meegeven.

Doel 4 is niet een van de scheurtjesreactoren. Waarom de reactor is stilgevallen, is nog niet duidelijk. Na een stoomontsnapping in het niet-nucleaire gedeelte is de reactor automatisch stilgevallen, zegt Ine Wenmaekers van de nucleaire waakhond Fanc aan onze redactie. 'Dat gebeurde volledig volgens de veiligheidsprocedures.'

De woordvoerster verzekert dat er geen gevaar is. Wellicht wordt de reactor morgen weer opgestart.

Het plots wegvallen van de capaciteit is zoals gebruikelijk onmiddellijk opgevangen door de producent, zegt Kathleen Iwens, woordvoerster van netbeheerder Elia. Zij zegt dat de situatie onder controle is en wordt opgevolgd. Voorlopig is er dus geen probleem voor de stroomvoorziening.

In april van vorig jaar viel scheurtjesreactor Doel 3 stil door een softwareprobleem. Bij routinetesten op de turbine viel de reactor stil omdat de turbine de testen interpreteerde als een afwijking. Zoals de procedures voorschrijven, werd de reactor automatisch stilgelegd. Het was zijn tweede panne nadat de installatie eind 2015 weer veilig was verklaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig