De Noorse extreemrechtse terrorist Anders Behring Breivik, die in 2011 een bloedbad aanrichtte op Utoya, heeft opnieuw de Hitlergroet gebracht in een rechtbank.

Deze keer gebeurde dat bij het begin van het proces in beroep dat de Noorse staat heeft aangespannen tegen een uitspraak van de rechtbank in Oslo, dat Breiviks gevangenisregime een schending van de mensenrechten noemde.

Het is niet de eerste keer dat Breivik provoceert met een nazigroet. Bij de start van zijn strafproces in 2012 deed hij net hetzelfde.

De Noorse terrorist spande vorig jaar een proces aan tegen de staat en het gevangeniswezen, omdat hij zijn gevangenisregime onmenselijk vond. Zijn cel bestaat uit drie kamers. Hij kan computerspelletjes spelen, heeft een televisie en mag buiten sporten. Maar het enige menselijke contact dat massamoordenaar Anders Breivik (37) heeft, is met dokters en cipiers. Bovendien wordt hij vaak gefouilleerd en moet hij daarvoor uit de kleren. Hij wordt naar eigen zeggen ‘slechter dan een dier behandeld’.

De rechtbank in Oslo besliste in het voordeel van Breivik en oordeelde dat zijn detentievoorwaarden een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens waren. De Noorse staat werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 36.000 euro te betalen aan Breivik.

‘Het verbod op een onmenselijke en een vernederende behandeling in de gevangenis geldt ook voor terroristen en moordenaars’, oordeelde een Noorse rechtbank. De Noorse staat ging echter in beroep tegen die uitspraak.

Anders Breivik liet op 22 juli 2011 een bomauto ontploffen in Oslo. Daarna schoot hij op het eiland Utøya willekeurig op de deelnemers van een politiek jeugdkamp. In totaal kwamen 77 mensen om. Voor die feiten werd Breivik in 2012 tot 21 jaar gevangenis met terbeschikkingstelling veroordeeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig