Zwitserse moslimmeisjes moeten met jongens zwemles volgen
Foto: BELGAIMAGE

Zwitserland wou twee moslimmeisjes niet vrijstellen van verplichte gemengde zwemlessen niet te volgen. De beslissing was gerechtvaardigd, oordeelt het Europees Hof van de Rechten van de Mens.

De beslissing om voorrang te geven aan het handhaven van het volledige curriculum en de succesvolle integratie van kinderen in de maatschappij is gerechtvaardigd, klinkt het.

Voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens schond Zwitserland de godsdienstvrijheid niet, hoewel de weigering voor een uitzondering die vrijheid wel verstoort.

Enkele moslimouders van Turkse afkomst weigerden om hun dochters naar verplichte gemengde zwemlessen te sturen die deel uitmaakten van het curriculum van de school. Enkel voor pubermeisjes bestonden uitzonderingen, kregen ze te horen. Maar hun dochters zaten nog niet in de puberteit.

Na een lang dispuut moesten de ouders in 2010 een boete van bijna 1.300 euro betalen omdat ze hun ‘ouderlijke plicht verzaakten’. Volgens hen was dat een schending van artikel 9 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, maar de rechter volgt die redenering niet.

De rechtbank stelt dat Zwitserland vrij is om zijn onderwijs vorm te geven volgens zijn noden en tradities. Scholen spelen een belangrijke rol in de sociale integratie en uitzonderingen zijn enkel in erg uitzonderlijke omstandigheden gerechtvaardigd.

‘Het belang van volledig onderwijs voor de kinderen, en zodoende hun integratie volgens lokale gewoontes te bevorderen, weegt zwaarder door dan de wens van de ouders om hun kinderen een uitzondering te geven voor gemengde zwemlessen’, stelt de rechtbank.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig