Stash: bookmarken en slim catalogeren met één klik
Foto: rr

De ingebakken bladwijzerfunctie van een browser gaat niet bepaald intelligent te werk. Integendeel, alle bladwijzers worden gewoon op één hoop gegooid, waardoor je na een poos verzuipt in de ‘favoriete’ sites. Een nieuwe tool met de naam Stash pakt het heel wat slimmer aan.

Stash verrijkt de klassieke bookmark met een vleugje kunstmatige intelligentie. Telkens je een bladwijzer toevoegt, wordt de website automatisch ondergebracht in een toepasselijke categorie: YouTube-filmpjes bij Video’s, recepten bij Recepten, vacatures bij Jobs, enzovoort.

De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat de automatische indeling vooral goed werkt bij Engelstalige content, en minder bij Nederlandstalig materiaal. Gelukkig kan je elke site ook handmatig aan een rubriek toewijzen en er desgewenst nog een aantal extra tags oftewel labels aan toevoegen. Via de ingebouwde filterfunctie vind je een bewaarde site dan pijlsnel weer terug.

Op al je toestellen

Een andere troef van Stash is dat de dienst cross-platform werkt: websites die je bookmarkt op je pc of Mac (via de speciale Stash browser-extensie) zijn onmiddellijk ook beschikbaar in de mobiele app voor Android en iOS, en vice versa. Nog handig is Send to Device, een functie om een link rechtstreeks door te seinen naar één van je geregistreerde toestellen. Andere Stash-gebruikers kunnen ook websites met jou delen. Die belanden dan netjes in de Inbox van het programma.

De bedoeling van een bookmark is natuurlijk dat je de website achteraf daadwerkelijk nog eens raadpleegt. Om dat niet te vergeten biedt Stash een Reminder-functie die je ’s avonds, de volgende ochtend of op een moment naar keuze een herinnering stuurt. Geen probleem als je op dat moment geen tijd hebt: in het weekend ontvang je ook nog eens een e-mail met alle bladwijzers die je de voorbije dagen hebt toegevoegd.

De Stash-apps en -browseruitbreidingen (voor Firefox, Chrome en Safari) zijn volledig gratis. In de huidige opstartfase wordt echter maar een beperkt aantal gebruikers toegelaten en geldt er een wachtlijst. Die kan je echter vrij eenvoudig overslaan door wat reclame voor Stash te maken, middels een gepersonaliseerde link. Als je tien van je Facebookvrienden of Twittervolgers zo ver krijgt dat ze op die – overigens volstrekt veilige – link klikken, dan mag jij onverwijld een account aanmaken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig