Is er sprake van terreur of een andere noodsituatie in jouw omgeving? Dan zal je daar binnenkort een sms over krijgen, via het nieuwe landelijke alarmeringssysteem BE-Alert. We leggen even uit hoe je je smartphone op de juiste manier instelt, zodat je geen meldingen mist.

Nu de Kamer het wettelijke kader voor het alarmeringssysteem unaniem heeft goedgekeurd, in november vorig jaar, zal de landelijke activatie van BE-Alert normaal gesproken niet lang meer op zich laten wachten. Via de website van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken kan je je vandaag al gratis inschrijven op de nieuwe dienst – ook als je niet woont in een van de 33 pilootgemeenten waar het systeem op dit moment wordt geëvalueerd.

Op je smartphone hoef je in principe niets te doen. In tegenstelling tot bij de Nederlandse tegenhanger NL-Alert worden de meldingen van BE-Alert namelijk via een gewone sms of e-mail uitgestuurd, en niet via de speciale functie voor overheidsmeldingen of het Commercial Mobile Alert System (CMAS). Wil je echter ook in het buitenland (lokale) waarschuwingen ontvangen, controleer dan even of de volgende instellingen wel juist zijn:

Op een iPhone

Ga via Instellingen naar het onderdeel Berichtgeving, Overheidsmeldingen (helemaal naar beneden scrollen) en haal daar bij Noodmeldingen de schakelaar om. Mogelijk verschijnt deze functie pas wanneer je daadwerkelijk in het buitenland bent.

Op Android-toestellen

Hier verschilt de methode van merk tot merk. Wij vonden de instellingen onder Draadloos & netwerken, Meer, gevolgd door Nooduitzendingen of Cell Broadcasts. Klik vervolgens op de menuknop en kies voor Instellingen. Hier kan je zelf aanvinken wat voor soort waarschuwingen je wil ontvangen (Ernstige calamiteiten, Amber-meldingen voor kinderontvoering, tsunami-alarmen, …) en op welke manier. Heb je extra hulp nodig, kijk dan even op de Alert-website van het desbetreffende land. Zo vind je op deze Nederlandse pagina alle noodzakelijke instellingen voor NL-Alert, en dat voor veertien verschillende smartphonemerken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig