Steeds minder tijd om op de ski’s te staan
Een vrijwel sneeuwloos skilandschap, 2 januari 2017 in het Zwitserse Les Crosets Foto: AFP

Voor het derde jaar op rij zien de Alpen er nog verdacht groen uit deze tijd van het jaar. Het skiseizoen is de afgelopen vier decennia met een maand ingekort waardoor een skivakantie plannen in de kerst- of paasvakantie vooral een risicovolle zet blijkt te zijn.

Het skiseizoen ging ook deze keer opnieuw met een valse noot van start doordat het maar niet wilde sneeuwen in december. Zwitserland kon zelfs uitpakken met een triest record: daar viel het minst sneeuw sinds het begin van de metingen, toch al meer dan honderd jaar geleden.

In januari kwam er verbetering toen de temperaturen een duik namen, maar terwijl er wel sneeuw viel op Sicilië, bereikte de sneeuwval lang niet alle delen van de Alpen.

‘Mijn ski’s zitten dit jaar nog steeds in hun doos’, vertelt Mauro Loss, directeur van skischool Scuola Graffer in het Italiaanse Trento. ‘Zelfs op een hoogte van 2.500 meter ligt er meer stof dan sneeuw. Ik denk dat het tijd wordt om winterse bergactiviteiten te heruitvinden.’

Volgens klimatologen zijn de wisselvallige weerpatronen, zoals een aanhoudend hogedrukgebied dat verantwoordelijk was voor de geringe sneeuwval in de Alpen in december, nog maar eens een duidelijk signaal van klimaatverandering.

Korter sneeuwseizoen

‘We kunnen niet verwachten dat de zaken er over vijftig jaar nog steeds hetzelfde voorstaan als nu’, aldus Reto Knutti, professor in klimaatstudies aan het Federal Institute of Technology in het Zwitserse Zürich.

Volgens hem zou tegen het einde van deze eeuw de ondergrens voor sneeuwval 500 tot 700 meter hoger liggen dan vandaag het geval is. De periode dat er sneeuw op de grond ligt zou vier tot acht weken korter zijn. ‘Op locaties lager dan 3.000 meter zal het op winterdagen gewoon vaker regenen dan sneeuwen.’

Het sneeuwseizoen in Zwitserland start nu al twaalf dagen later dan in 1970, en eindigt bovendien 26 dagen vroeger, zegt ook Martine Rebetez, een professor aan de Université de Neuchâtel die samen met collega’s de data van weerstations van de afgelopen veertig jaar doornam.