Akkoord bereikt: zeilschip Mercator wordt overgedragen aan Oostende
Foto: dji

De stad Oostende en het Vlaams Gewest hebben een principeakkoord om het zeilschip Mercator over te dragen aan de badstad. Het akkoord is al goedgekeurd door het Oostendse schepencollege en komt binnenkort voor de gemeenteraad, zo meldt Oostende dinsdag.

Het zeilschip Mercator, met ligplaats in het Mercatordok van de Oostendse jachthaven, is door een ministerieel besluit van 21 september 1996 beschermd als monument. Het schip kan niet meer worden ingezet voor de uitoefening van overheidstaken van het Vlaams gewest en bijgevolg kan het niet meer tot de bevoegdheden van de Vlaamse Overheidsrederij VLOOT behoren.

De meest logische oplossing was een overdracht aan Oostende. Er liepen daarover al een tijdje gesprekken en die mondden dus uit in een principeakkoord. Het feitelijk beheer blijft bij de vzw Zeilschip Mercator.

“Zodra de Mercator terug op haar vaste plaats in het Mercatordok ligt, is de stad ten volle eigenaar. De Mercator is het pronkstuk van de jachthaven, zeg maar gerust van de stad”, aldus Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). “We zijn dan ook bijzonder fier dat de Mercator nu eigendom is van de stad, van de Oostendenaars. Dankzij de restauratie zal het zeilschip weer volop schitteren en kunnen we het schip verder uitbouwen als een belangrijke toeristische attractie. De bouw van het nieuwe, uitgebreide onthaal aan het Mercatordok zal alvast zorgen voor een grotere toegankelijkheid van het zeilschip.”

De driemaster uit de jaren dertig ligt momenteel in de achterhaven waar hij gerestaureerd wordt. De buitenkant is zo goed als af, de binnenkant wordt op dit moment onder handen genomen door vrijwilligers.

Ten laatste begin april, bij hoogtij, zou het schip terugkeren naar zijn vertrouwde ligplaats.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig