Toyota kondigt grote investering in VS aan
Foto: AP

De Japanse autobouwer Toyota gaat 10 miljard dollar investeren in de Verenigde Staten. Ook andere autobouwers kondigden eerder al grote investeringen aan.

Toyoda deed de aankondiging maandag tijdens een persconferentie op het autosalon van Detroit, waar de vernieuwde Camry werd voorgesteld.

‘De Camry is een van de redenen waarom we de afgelopen 60 jaar 22 miljard dollar investeerden in de VS en waarom we de komende vijf jaar nog eens 10 miljard zullen investeren’, aldus Toyoda.

De mededeling volgt kort na het dreigement van Trump om invoertaksen te heffen op voertuigen die in Mexico geproduceerd worden, waar Toyota een nieuwe fabriek wil bouwen.

Jim Lentz, de ceo van Toyota in de VS, zegt dat de investeringen geen antwoord zijn op de kritiek van Trump. Ze maakten deel uit van de bedrijfsstrategie.

Zondag kondigde het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler Automobiles plannen aan om 1 miljard dollar te investeren in het merk Jeep. Die expansie kan tegen 2020 meer dan 2.000 banen opleveren in fabrieken in Michigan en Ohio.

Het bedrijf werd prompt bedankt door Trump via zijn favoriete communicatiekanaal: Twitter. Ook Ford kreeg nog een bedankje, nadat het vorige week besliste plannen voor een fabriek in Mexico te schrappen en in de plaats daarvan te investeren in meer productie in de VS.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig