Democraten eisen onderzoek naar aanstelling schoonzoon Trump
Jared Kushner en zijn vrouw Ivanka Trump Foto: Reuters
Een groep democraten wil dat de Amerikaanse minister van Justitie de aanstelling van Jared Kushner onderzoekt. Gisteren raakte bekend dat die zich binnenkort ‘senior advisor to the president’ mag noemen. Kushner zal daarom, net als zijn vrouw Ivanka Trump, afstand doen van zijn functies in het bedrijfsleven.

Een groep advocaten heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeschreven met de vraag om de aanstelling van Jared Kushner als senior advisor Mvan zijn schoonvader Donald Trump te onderzoeken. Democratische leiders van het Juridische Comité in het Amerikaanse Congres vrezen 'juridische problemen'. 'Meneer Kushner kan zijn positie in het Witte Huis gebruiken om het beleid te beïnvloeden en zo zijn zakelijke belangen te dienen.'

'Zo werd al gemeld dat Kushner met Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zal samenzitten over het belastingsbeleid', klinkt het in de brief. 'Dat wekt de indruk dat Kushner zijn publieke functie kan gebruiken voor privé-doeleinden, met name het belastingsaanpassingen doorvoeren die hem en zijn familie dienen.'

Nepotisme?

Er rezen eerder al vragen of de aanstelling van Kushner, die net als Trump zijn fortuin maakte in vastgoed, wel ethisch verantwoord zou zijn, gezien de anti-nepotismewetten. Die verbieden 'openbare ambtenaren' om familieleden aan te stellen op overheidsfuncties waar zij verantwoordelijk voor zijn. Bovendien zorgt het feit dat Kushner aan het het hoofd staat van het projectontwikkelingsbedrijf Kushner Companies volgens critici voor belangenvermenging.

'We hebben ons geïnformeerd bij het Office of Government Ethics om te bekijken welke stappen Mr. Kushner allemaal moest nemen', stelde zijn advocaat gisteren in een mededeling. Kushner zal ontslag nemen als baas van zijn bedrijven Kushner Companies (immobiliën) en Observer Media (uitgeverij). Hij zal ook geen loon ontvangen voor het uitoefenen van zijn functie als raadgever van de president. Die aanstelling moet bovendien niet goedgekeurd worden door het Congres.

Buren van Obama

Ook Trumps dochter Ivanka zal trouwens afstand nemen van haar zakelijke functies. Ze treedt af als directielid in het Trump-imperium en zal zich niet langer bezighouden met de dagelijkse leiding van haar eigen modebedrijf. De komende weken verhuizen zij en Kushner met hun kinderen Arabella, Joseph en Theodore naar Washington D.C.. Daar heeft het gezin een huis gekocht in Kalorama, dezelfde buurt waar ook huidig president Barack Obama zal gaan wonen na zijn ambtsperiode.

Geen politieke ervaring

Donald Trump maakte gisteravond de aanstelling van Kushner  bekend. 'Hij was een enorme aanwinst en een betrouwbare adviseur gedurende de hele campagne en de overgangsperiode en ik ben er trots op dat hij een sleutelrol zal spelen in mijn administratie. Hij is erg succesvol geweest in zowel zaken als politiek. Hij zal van een onschatbare waarde zijn binnen mijn team om mijn ambitieus programma te lanceren en uit te voeren.'

Kushnner zal deel uitmaken van Trumps beperkte kring van adviseurs, samen met de controversiële hoofdstrategist en -raadgever Steve Bannon en stafchef Reince Priebus.  De jonge miljonair, die vandaag 36 wordt, heeft geen politieke ervaring maar was wel één van Trumps belangrijkste adviseurs tijdens diens verkiezingscampagne. 'Het is een eer om mijn land te dienen', reageerde Kushner alvast.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig