Verloren maandag, dan staan er worstenbrood en appelbollen op het menu
Foto: Shutterstock
Verloren maandag is een traditie die vooral in het Antwerpse wordt gevierd en telkens plaatsvindt op de maandag na Driekoningen. Traditioneel staan die dag appelbollen en worstenbroodjes op het menu.

Over de herkomst van dit gebruik doen veel verhalen en stadslegendes de ronde, zo zou verloren maandag verwijzen naar een dag waarop niet werd gewerkt omdat ambtenaren eeuwenlang toen de eed aflegden. Een andere verklaring voor de oorsprong van de traditie is terug te brengen op de Antwerpse haven. Traditioneel mochten de havenarbeiders die dag op kosten van de natiebazen drinken. Daarbij werd een warme snack geserveerd die uit ‘onverkoopbaar’ vlees en brood bestond, wat samen de term 'verloren brood' opleverde.

Vandaag is het een traditie die in bepaalde delen van België nog steeds standhoudt, maar enkel in de Antwerpse regio vieren ze het op de maandag na Driekoningen. In Aalst valt verloren maandag in oktober en in Limburg dan weer op de maandag voor Aswoensdag. In elk geval staan appelbollen en worstenbroodjes overal op het menu.

Wie vandaag zelf wil bakken, kan met deze twee recepten aan de slag.

Appelbollen

(via Njam!)

Ingrediënten:

4  stevige appelen
4  vierkante velletjes bladerdeeg
2 tl kaneel
4 el kristalsuiker
1  ei, losgeklopt
poedersuiker

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de appels, boor het klokhuis eruit, en vul de holtes op met 1 eetlepel kristalsuiker en een halve theelepel kaneel per appel.
2. Neem een blaadje bladerdeeg en plaats de appel in het midden. Bevochtig de binnenkant van de 4 hoeken en vouw de hoeken naar elkaar toe. Kleef de hoeken aan mekaar vast.
3. Bestrijk de appelbol bovenaan met wat losgeklopt ei en bestrooi met poedersuiker.
4. Plaats de appelbollen op een ovenplaat met bakmatje of bakpapier, en bak 20 minuten.
Werk de appelbollen af door er nog een beetje extra poedersuiker over te strooien.

Worstenbrood

(via VTM Koken)

 

Ingrediënten:

1 eigeel
1 vel bladerdeeg
4 varkensworsten

Bereiding:

1. Rol het bladerdeeg open en snijd het in vier. Neem een vierde van het bladerdeeg.
2. Neem een varkensworst en knijp de inhoud van de worst uit de darm. Rol het deeg zeer los rond de worst. Plooi de uiteinden om en kleef dicht met eigeel.
3. Bak op een ovenplaat in een oven van 170°C gedurende 10 à 15 minuten. Nadien nog vijf minuten op 180°C.