Een vrachtwagen is zondag ingereden op een groep Israëlische soldaten. Daarbij vielen minstens vier doden. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was de dader mogelijk een aanhanger van terreurgroep IS.

De aanval vond plaats op een populaire promenade die uitzicht geeft over de ommuurde oude stad van Jeruzalem. Een groep soldaten was er net uit een bus aan het stappen toen ze verrast werd door de truck, die recht op hen afstevende. ‘Het is een terroristische aanval’, aldus politiewoordvoerder Luba Samri op de Israëlische radio. ‘De slachtoffers werden in de lucht gekatapulteerd, er lagen plots overal lichamen.'

Drie vrouwen en een man, allemaal twintigers, kamen om. Minstens dertien anderen raakten volgens de politie gewond. Het gaat om de dodelijkste Palestijnse aanval in Jeruzalem in maanden. 

'IS'

Volgens de Israëlische politie was de dader een Palestijn uit Oost-Jeruzalem. De man is doodgeschoten door soldaten uit de groep die hij aanviel. De Israëlische premier Netanyahu verklaarde dat de dader wellicht een aanhanger van terreurgroep IS is. 'We kennen de identiteit van de aanvaller. Volgens alle aanwijzingen is hij een aanhanger van IS.'

De premier spreekt van een modus operandi geïnspireerd door IS, zoals eerder in Nice en Berlijn. 'En nu ook in Jeruzalem.' Meer details gaf hij niet. De aanval is ook niet opgeëist.

De burgemeester van Jeruzalem roept de inwoners van zijn stad op 'om terreur niet te laten winnen' en zei dat militanten een 'hoge prijs zullen betalen'. 'Er zijn geen grenzen aan de wreedheid van de terroristen die alle middelen willen inzetten om joden te doden en het leven in Israël te verstoren.'

De Palestijnse militanten van Hamas prezen de dader. 

Andere aanvallen

Sinds oktober 2015 werden al 35 Israëli's gedood door aanvallen (met messen, geweren of wagens) van Palestijnen of Israëlische Arabieren. In diezelfde periode kwamen meer dan 200 Palestijnen om het leven.

'Maar dat gaat voornamelijk om mensen die een aanval of aanslag wilden plegen', luidt het bij Israël. Volgens de Palestijnse regering komt dat omdat de bevolking gefrustreerd is na een decennialange bezetting door Israël.

De aanval vond amper enkele weken na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn plaats. Daarbij reed de Tunesiër Anis Amri met een vrachtwagen in op een mensenmassa in het centrum van de stad. Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig