Nationale Bank eert Coene
Foto: ID/ photo agency

De Nationale Bank eert de overleden Luc Coene, voormalig gouverneur en eregouverneur van de centrale bank. De bank wijst vooral op de rol van Coene bij de aanpak van de financiële crisis in 2008.

Coene was toen rechtstreeks betrokken bij de bestrijding van de zware vertrouwenscrisis die de bankensector in het zog van de Europese en mondiale financiële crisis trof, klinkt het bij de nationale bank.

Het is ook onder het stuurmanschap van Coene dat de Nationale Bank haar heroriëntering van een productiebedrijf naar een kennisbedrijf in een hogere versnelling heeft voortgezet, zegt de bank. ‘Als vicegouverneur en gouverneur heeft hij de bakens uitgezet voor de verdere uitbouw van onze instelling als een gezagsvolle en geloofwaardige centrale bank.’

De Nationale Bank heeft het over een ‘grote gouverneur die uitzonderlijke intellectuele talenten combineerde met een nooit aflatende zin voor verantwoordelijkheid, ook in de moeilijkste omstandigheden’.

Staatsbegrafenis volgende week

De begrafenis van de minister van staat zal zaterdag 14 januari plaatsvinden in de parochiekerk van Sint-Evangelist in Tervuren, zijn woonplaats. Dat meldt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vrijdagavond.

‘De regering wenst hierbij haar deelneming te betuigen aan de familie van dhr. Coene’, klinkt het nog.

Coene overleed donderdag op 69-jarige leeftijd. Hij was al een tijdje ziek.