De favoriete aandelen van Danny Reweghs
Foto: Ivan Put
Danny Reweghs, directeur strategie van Trends Inside Beleggen, verwacht van het beursjaar 2017 flink wat turbulentie en beweging. Het dwingt ons volgens hem tot het maken van specifieke keuzes De favoriete thema’s Trends Inside Beleggen voor dit jaar komen helemaal terug in de keuze van de favoriete waarden: edelmetalen, energie, landbouw en vergrijzing.

Verwacht van het beursjaar 2017 het onverwachte. Er wordt in dit beleggingsjaar flink wat turbulentie en beweging verwacht. We sluiten ons daarbij aan. Het dwingt ons tot het maken van specifieke keuzes. Onze favoriete thema’s voor dit jaar komen in de keuze van de favoriete waarden helemaal terug: edelmetalen, energie, landbouw, vergrijzing. 

Ablynx: was het afgelopen jaar een serieuze tegenvaller omdat de markt zich al te zeer negatief liet leiden door de niet inlicentiëring van het potentieel reumamiddel vobarilizumab door AbbVie. Ablynx gaat nu op zoek naar een nieuwe partner. Dat doet niets af aan de unieke nanobodytechnologie die het voorbije decennium nog andere grote kleppers als Merck&Co, Novartis, Boehringer Ingelheim,  en Novo Nordisk tot het afsluiten van samenwerkingsverbanden noopte in heel verschillende domeinen zoals kanker, immunologie, botziekten en neurologie. De pijplijn bevat 45 molecules, waarvan er al 8 in de kliniek zitten en waar er in 2017 wellicht 4 bijkomen. Met de mogelijkheid in 2018 zelfstandig het middel tegen de levensbedreigende bloedziekte TTP caplacizumab op de markt te kunnen brengen. Daarnaast is er ook de beloftevolle ontwikkeling van een middel voor het bestrijden van longinfecties veroorzaakt door RSV bij jonge kinderen. Om nog maar te zwijgen over een resem programma’s met partner Merck&Co op het vlak van kankerimmunologie. (Beurs Brussel; ticker ABLX BB; ISIN-code BE0003877942)

Anglo-Eastern Plantations: met enige vertraging staat de landbouwsector terug in belangstelling. Er vindt een serieuze consolidatiegolf plaats. Ook in de plantagesector zien we de eerste schermutselingen. De biedstrijd om MP Evans en de aankoopprijs van Sipef voor de controle over de plantage Agro Muko illustreren dat de palmolieplantagegroep Anglo-Eastern Plantations een veelvoud waard is van de huidige koers. De overnamebiedingen wijzen veeleer op een faire waarde boven 1800 pence per aandeel of haast het drievoud van de huidige beurskoers. De groep beschikt over zowat 65.000 hectare palmolieplantages en ongeveer evenveel nog onbeplante gronden. Bovendien verwachten we voor 2017 een fors beter resultaat. De groep is financieel kerngezond, maar de communicatie met het beleggerspubliek is pover. (Beurs Londen; ticker AEP LN; ISIN-code GB0000365774)

Cameco: De uraniumprijs is in de loop van 2016 verder gezakt door de ontgoocheling rond Japan naar het laagste peil sinds 2003. Als de bodem van de uraniumprijs en die van de gerelateerde aandelen nog niet is bereikt, dan kan die toch niet meer veraf zijn. Want ook de koers van Cameco zakte in de loop van vorig jaar naar het laagste peil sinds 2003. Nu andere energieprijzen herstellen, moeten we ook hier terug van die bodem weggeraken. We vergelijken de situatie van de uraniumsector met die van de goudmijnen een jaar geleden. Een erg negatief sentiment en koersen op dieptepunten. Cameco produceert ongeveer 18 procent van de mondiale output en heeft dus de omvang en de financiële middelen om de crisis in de sector te overleven. Met een waardering tegen zowat 1 keer de boekwaarde is het aandeel goedkoop en de leggen de analisten de lat voor Cameco wel erg laag. (Beurs van New York en Toronto; ticker CCJ; ISIN-code CA13321L1085) 

Newmont Mining: Inside Beleggen is ervan overtuigd dat we in 2017 een (spectaculaire) verderzetting gaan zien in de vorig jaar gestarte opwaartse tendens in de goudprijs. Vorig jaar hebben we u met het nodige succes de goudmijnentracker VanEck Vectors Gold Miners ETF (ticker GDX op NYSE) aangeraden. Daar kan u bij blijven. Wenst u een individuele keuze te maken, dan is momenteel Newmont Mining voor ons de primus inter pares. Newmont Mining beschikt over een goed gevulde pijplijn aan nieuwe projecten, die de output de komende jaren kunnen laten groeien. Newmont scoort ook beter in schuldenbeheersing dan de concurrentie. Tegen 1,4 keer de boekwaarde is de waardering weinig veeleisend. Goud en goudmijnen deden het ondanks een minder tweede semester al prima in 2016 en we verwachten met Trump en andere onzekere factoren een (minstens) even goed 2017 voor het bekendste edelmetaal. (Beurs New York; ticker NEM; ISIN-code US6516391066)

 

Nyrstar: Dit is overduidelijk wel een keuze enkel en alleen voor de actieve, risicobewuste belegger. De grondstoffenwaarde heeft moeilijke en woelige jaren achter de rug. Maar 2017 zou wel eens het jaar van de revanche kunnen worden. Het aandeel is in elk geval schromelijk achtergebleven op het herstel van de sector in de loop van 2016. Want de zwakke balans is ondanks een aantal kapitaaloperaties gebleven en de aangekondigde verkoop van mijnen verloopt veel moeizamer dan verwacht. Maar de opgelopen grondstoffenprijzen, waaronder de zinkprijs, moeten die verkoop toch de wind in de zeilen geven en het aandeel een mooi herstelpotentieel in 2017 geven. Elke succesvolle transactie is welkom om de zwakke balans te verstevigen. De fors gestegen zinkprijs moet extra productie kunnen aantrekken, waardoor de neerwaartse druk op de verwerkingslonen – een cruciaal element voor de rendabiliteit van de smeltafdeling – zal verminderen. (Beurs: Brussel; ticker NYR BB; ISIN-code BE0974294267)