Ex-gouverneur Nationale Bank Luc Coene overleden
Luc Coene Foto: Dieter Telemans
Luc Coene, de ex-gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), is donderdag overleden. Hij werd 69 jaar. Verschillende politici betuigden ondertussen al hun medeleven.

Econoom Luc Coene begon zijn carrière in de zomer van 1973 bij de de Nationale Bank. In de decennia erna werkte hij zich op tot gouverneur. Coene volgde Guy Quaden in die functie op in 2011. Ondertussen werkte hij ook voor het IMF en de Europese Commissie. 

Coene werd, voor hij als gouverneur van de NBB werkte, ook verkozen als senator voor Open VLD, was kabinetschef voor toenmalig premier Guy Verhofstadt en secretaris van de ministerraad. In 2003 werd hij minister van Staat.

Coene nam in maar van 2015 afscheid als gouverneur van de NBB, omdat hij de leeftijdsgrens was gepasseerd. Hij werd opgevolgd door Jan Smets. 

Sindsdien werkte Coene als lid van de Toezichtsraad van het Toezichtsmechanisme van de Europese Centrale Bank. Hij werd in 2015 ook verkozen tot bestuurder van SN Airholding, eigenaar van Brussels Airlines. Verder bekleedde Coene ook verschillende andere mandaten, waaronder die van ondervoorzitter van de raad van bestuur van de Koninklijke Muntschouwburg.