Hier zijn de ‘beauty boys’
Foto: mannymua733

Mannen die experimenteren met make-up mag anno 2017 niet meer verbazen. Na het Amerikaanse Covergirl pakt nu ook concurrent Maybelline uit met een mannelijk campagnegezicht. En daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven.

Covergirl maakte in oktober zijn samenwerking bekend met James Charles, een 17-jarige make-upartiest die honderdduizenden volgers heeft op Instagram en Youtube. Die beslissing zorgde voor een stroom van positieve reacties op sociale media, en dat is ook concurrent Maybelline vast niet ontgaan.

Zij hebben nu Manny Gutierrez aan boord gehaald als eerste mannelijke ambassadeur en de 25-jarige Amerikaan is al meteen te zien in een promovideo voor een mascara. Gutierrez is niet de eerste de beste, want hij verzamelde al meer dan twee miljoen volgers via het Youtubekanaal dat hij in 2014 lanceerde en telt zelfs drie miljoen fans op Instagram.

 

Gutierrez en Charles maken deel uit van de zogenaamde ‘beauty boys’: mannelijke make-upartiesten die zichzelf (vaak extravagante) make-uplooks aanmeten en op sociale media vertellen hoe je dat het best doet.

Nu de schotten tussen mannen- en vrouwenkleding langzaam worden opgeheven, en mannen rokken en jurken mogen dragen (op de catwalk dan toch, in realiteit staan we nog niet zo ver), mag die fluïditeit zich ook in andere sectoren gaan manifesteren, menen zij.

Belangrijk: in tegenstelling tot transgenders of travestieten willen ze zich met make-up niet vrouwelijker voordoen, maar zien ze het als een vorm van zelfexpressie, zoals ook iconen David Bowie en Prince het hen voordeden.

‘Voor mij is het een kunstvorm’, vertelde Gutierrez eerder in een interview met Marie Claire. ‘Ik heb genoeg zelfvertrouwen als man en ik zal altijd een man zijn. Ik voel me even zelfverzekerd zonder make-up als met een volledig opgemaakt gezicht.’

 

In eigen land probeert blogger Joppe De Campeneere al even het hokjesdenken over make-up te slopen. Hij draagt sinds enige tijd vaak make-up in het openbaar, ook al moet hij daardoor heel wat vreemde blikken en verbaal geweld trotseren, zo vertelde hij vorige maand in de krant De Morgen.

Nog volgens De Campeneere mogen we het dragen van make-up niet linken aan (zijn) homoseksualiteit. ‘Ik ken heteromannen die geïnteresseerd zijn in make-up, ik ken homo’s die het verafschuwen. Mensen in onrechtmatige hokjes steken, kunnen we daar eens mee stoppen?’