IN BEELD
5 januari 2017nrc

VOOR EN NA. De aarde vanuit de ruimte

Al decennialang fotografeert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA alle hoeken van de aarde. En die hoeken veranderen regelmatig. Soms langzaam, maar soms ook razend snel.

Delhi dijt uit

Tussen 1991 en 2016 groeide de bevolkingsomvang van de Indiase stad Delhi van 9,4 miljoen naar 25 miljoen. De Verenigde Naties voorspellen dat Delhi in 2030 al 37 miljoen inwoners telt.

Oud en dik zee-ijs smelt

Het gebied dat wordt bedekt door zee-ijs van minimaal vier jaar oud kromp van 1.860.000 vierkante kilometer in september 1984 naar 110.000 vierkante kilometer in september 2016. Oud ijs smelt minder gauw weg dan nieuw ijs. Deze visualisatie laat de leeftijd van het ijs zien, waarbij blauwgrijs gebied jong ijs aangeeft, en wit oud.

Kunstmatige eilanden van de Verenigde Arabische Emiraten

Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, begon in 2001 de Perzische Golf in te bouwen met de creatie van enkele ‘palmeilanden’. De eilandengroep bovenin heet ‘De Wereld’, omdat ze grofweg een wereldkaart nabootst. ‘De Wereld’ heeft een kustlijn van 232 kilometer. Ook de enorme groei van Dubai zelf is goed te zien.

Meer verandert van kleur

In bijzondere combinatie van algen en bacteriën kleurde dit meer in Iran vorig jaar in slechts een paar maanden helemaal rood. Dat gebeurt vaker in hete zomers, wanneer het water verdampt en het zoutgehalte stijgt. Door de droogte heeft Lake Urmia in de laatste veertien jaar 70 procent van zijn oppervlakte verloren.

IJslawine in Tibet

In juli 2016 stortte een gletsjertong plotsklaps in, wat een lawine van ijs en stenen veroorzaakte in een vallei in Tibet over een gebied van tien vierkante kilometer. Negen inwoners van het afgelegen dorpje Dungru overleefden de lawine niet, net als honderden schapen en jaks. De oorzaak van de instorting is nog niet duidelijk.

Ontbossing en een dam in Brazilië

De Samuel Dam langs de Jamari-rivier in het Braziliaanse staat Rondonia is omstreden. Door de bouw ervan moesten veel mensen verhuizen en stroomde een groot bosgebied onder. Ook is grootschalige ontbossing te zien (de witte vlekken).

Bebouwing nabij de Gele Rivier

Al enkele eeuwen lang trekt de Huang He, beter bekend als de Gele Rivier, heel wat Chinezen aan. Ook hier is de voorbije dertig jaar heel wat veranderd.

Een nieuw eilandje verschijnt in de Rode Zee

In december 2011 barstte een vulkaan in de Rode Zee uit. Volgens nieuwsberichten zagen vissers lavafonteinen van wel dertig meter hoog op 19 december. Op 23 december is een nieuw eiland ontstaan. Het gebeurde bij de Zubair-groep, een groep van tien eilanden voor de westkust van Jemen, waar Afrikaanse en Arabische tectonische platen langzaam uit elkaar schuiven.