Pioniersproject: bedrijf leent dak aan omwonenden om zonnepanelen op te leggen
Foto: Photo News

In Aalst is donderdagmiddag het eerste Belgische project ingehuldigd waarbij een bedrijf zijn dak ter beschikking stelt aan de omwonenden om er zonnepanelen op te plaatsen. 'Dit is pionierswerk dat heel veel navolging zal krijgen', zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) over de 38 zonnepanelen op het dak van bioboerderij De Loods.

De nieuwe energiecoöperatie Denderstroom realiseerde het project bij het biobedrijf en het sociaal tewerkstellingsproject De Loods in Aalst. 'Door te investeren in kleinere installaties op vele gebouwen spreiden we het risico en kunnen we ook heel snel projecten realiseren', zei ondervoorzitter Alex Polvliet van Denderstroom. 'Zo krijgen onze aandeelhouders snel waar voor hun geld. Het verwachte jaarlijkse rendement bedraagt 5 procent, waarvan zo’n 3 procent als dividend naar de aandeelhouders gaat.'

De groene stroom die de 38 hoogrendementspanelen op het dak van De Loods produceren, zal volledig lokaal gebruikt worden, onder meer door de koelinstallaties. De productie dekt twee derde van de behoefte van De Loods. 'We hadden dubbel zoveel panelen kunnen plaatsen, indien het vermogen in de regeling voor de terugdraaiende teller opgetrokken wordt van 10 kVa (kilovoltampère) naar 25', aldus Polvliet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in