Internationaal onderzoek naar ‘Belgische klucht’ op Antarctica
Foto: afp
Het constante geruzie tussen Alain Hubert en de Belgische overheid leidt tot een heus internationaal onderzoek. Voor het eerst sinds lang zal er dit jaar ook geen Belgische wetenschappelijke missie zijn.

De internationale inspectie komt er op uitdrukkelijke vraag van de landen die deel uitmaken van de Antarctic Treaty Consultative Meeting (ATCM), waaronder de VS, Rusland en China. ‘Zij zijn al een hele tijd zeer ongerust over de Belgische activiteiten op de Zuidpool’, geeft het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) toe.

Zo trokken deze landen – die allemaal het beschermende Antarctica-verdrag ondertekenden – grote ogen toen poolreiziger Alain Hubert vorig jaar de Belgische Prinses Elisabethbasis plunderde. Onlangs raakte bekend dat Hubert – jarenlang de feitelijke baas van de poolbasis, maar wegens belangenvermenging opzij geschoven– mee toeristische reizen tot diep op Antarctica zou organiseren. Hij zou er ook meewerken aan de aanleg van een nieuwe landingsbaan. Omdat zulke activiteiten ingaan tegen het Antarctica-verdrag zet het ATCM nu een heuse inspectiemissie op poten, om duidelijkheid te krijgen over wat er allemaal op en rond de Belgische basis gebeurt. Noorwegen leidt het inspectieteam, de Belgische overheid verleent haar medewerking.

Door het voortdurende geruzie tussen avonturier Hubert en België zal er dit jaar – en voor de eerste keer sinds lang – ook geen Belgische wetenschappelijke missie naar Antarctica zijn, nochtans dé reden waarom de Belgische basis er kwam. ‘In de gegeven omstandigheden is dat onmogelijk’, betreurt het kabinet-Sleurs.

Hubert verkreeg begin november immers van de rechtbank dat België geen onderhoudsmissie naar de Zuidpool mocht sturen, om de basis voor te bereiden op de komst van de wetenschappers. In tussentijd reisde Hubert wel naar de Belgische basis af, waar hij nog altijd zou zitten. 

Hubert was niet bereikbaar voor commentaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig