Op de been blijven met de pinguïnpas
Foto: rr
Het gaat de komende dagen flink ijzelen in Duitsland. Daarom stuurde de Deutsche Gesellschaft für Orthopädie und Unfallchirurgie gisteren wat goede raad om gebroken en gekneusde ledematen te voorkomen: stap als een pinguïn.

Die blijven overeind door het zwaartepunt op het voorste been te laten rusten. Als een mens normaal stapt, aldus de artsen, is zijn gewicht ongeveer gelijk verdeeld over beide benen – zie de tekening die de beroepsvereniging van noodartsen verspreidde. En dat verhoogt het risico op uitschuiven.

De artsen raden ook aan om stevige schoenen met een zoolprofiel te dragen. Vooral voor oudere mensen, die over het algemeen al wat brozer zijn, kan een val rampzalige gevolgen hebben. Zij blijven best binnen met zo’n weer.

Zaterdag zou het kwik in Berlijn tot tien graden onder nul dalen. En ze zijn in de hoofdstad de rampzalige ijsdagen van januari 2014 nog steeds niet vergeten. Ondanks de herhaalde waarschuwingen van de meteorologen, liet het stadsbestuur na om op de stoepen te strooien. 

Gevolg: de hulpdiensten kregen niet minder dan 750 noodoproepen. En de spoeddiensten werden overspoeld met patiënten die een slippertje hadden gemaakt.