‘Nooit eerder zo veel haat op sociale media’
Foto: REUTERS

Nooit eerder waren er in België via de sociale media zo veel uitingen van haat als de afgelopen jaren. Dat meldt Unia in Het Nieuwsblad na de racistische reacties op de dood van Kerim A., de jonge Belg die omkwam bij de aanslag in Istanbul. Het gelijkekansencentrum roept Facebook opnieuw op om sneller haatdragende teksten te verwijderen.

De problematiek wordt opnieuw actueel nadat de Belgische Turk Kerim A. (23) omkwam bij de aanslag in Istanbul van 1 januari. Daarop volgden weer haatboodschappen.

‘Nooit eerder zagen we in België zo veel uitingen van haat als de afgelopen jaren. Door sociale media verspreidt het zich snel’, zegt Bram Sebrechts van Unia.

‘Dit kan je alleen maar afkeuren. Na zulke aanslagen is er een “wij” en een “zij”. Die ligt niet tussen niet-moslims en moslim’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). ‘De breuklijn ligt bij “zij” die de waarden van onze samenleving met de voeten treden, en “zij” die er respect voor hebben.’

Vorig jaar opende Unia meer dan 365 dossiers over haat op het internet, of 10 procent meer dan een jaar eerder. Het centrum roept Facebook op om sneller haatdragende teksten te verwijderen.

‘In mei vorig jaar hebben ze beloofd om na een melding binnen 24 uur in te grijpen’, zegt Sebrechts. ‘Uit een rapport bleek dat in amper één op de drie strafbare berichten het geval. We zitten met Facebook rond de tafel.’