Trein vertrekt zonder machinist en ontspoort in Vorst
Foto: Photo News

Een lege trein is deze ochtend ontspoord in Vorst nadat hij zonder machinist en begeleider was vertrokken. ‘Er is nooit hinder geweest voor het reizigersverkeer’, zegt de NMBS.

Een passagierstrein van het type Desiro is vanochtend omstreeks 5.10 uur vertrokken zonder machinist en begeleider. ‘De trein is ontsnapt uit de parkeerplaats in Vorst’, bevestigt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS. ‘Het ging om een trein waaraan nog een ander wagon vasthing. Enkele honderden meters verder is de eerste trein ontspoord. Dat gebeurde op een plek waar geen reizigersverkeer was. Er is nooit hinder geweest voor het treinverkeer behalve voor één lijn tussen Brussel-Zuid en Brussel-Luxemburg.’

De ontspoorde trein kwam tot stilstand in een hoek van 45 graden op de rails. Een hulpvoertuig is onderweg om het spoor vrij te maken.

De NMBS heeft voorlopig geen idee over de oorzaak. Hoe een trein zomaar kan ‘ontsnappen’ zonder aanwezigheid van een mens, blijft een raadsel. Volgens de Waalse spoorwegvakbond CGSP zou de noodrem zou niet gefunctioneerd hebben, ‘wat volslagen abnormaal is.’ Drie kwartier later had deze trein vol passagiers moeten zitten.

Ramptrein

De Desiro heeft de reputatie van ‘ramptrein’. In 2015 verloor een treinstel op de lijn Antwerpen-Oostende in Lokeren zijn drie laatste rijtuigen tijdens het rijden. Voordien waren er ook regelmatig problemen met de deuren die niet altijd automatisch sluiten, met de airco en de communicatiesystemen.

De NMBS kocht meer dan tien jaar geleden 306 Desiro’s bij het Duitse Siemens maar de kinderziektes bleven zich opstapelen. In die mate zelfs dat de toenmalige spoorbaas Jo Cornu verzuchtte: ‘Zou Siemens het appreciëren als hun auto al 8000 kilometer stilstond?’

‘We hebben hard gewerkt aan die problemen’, zegt de woordvoerder. ‘Die zijn allemaal geleidelijk opgelost.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig