Het wrak van de Assanat Z582 is zaterdagochtend binnengeloodst in de haven van Oostende. Het vissersschip kapseisde dinsdagavond voor de kust van Engeland. Eén Belgische visser kwam daarbij om het leven. Een tweede, Spaanse, visser is nog steeds vermist.

De terugtocht naar de Oostendse haven begon om middernacht ter hoogte van Ramsgate. Een bergingsschip van Multraship moest het vissersschip zo'n 99 kilometer over zee trekken richting Oostende.

Ruim twaalf uur later kwam het schip aan in de haven van Oostende. "De overtocht is probleemloos verlopen. De samenwerking tussen de Engelse kustwacht, de bergingsmaatschappij, het MRCC en de Belgische overheidsdiensten verliep perfect", zegt kapitein Réjane Gyssens, diensthoofd van het MRCC.

Het vissersschip zal nu worden versleept naar het visserijdok, waar het parket en de Federale instantie voor Onderzoek van Scheepvaartongevallen (FOSO) het schip zal onderzoeken. De scheepvaartpolitie zal daarvoor eerst alle compartimenten van het schip controleren om definitief uit te sluiten dat de vermiste visser niet meer aan boord is. Na het onderzoek zal het schip wellicht gesloopt worden.

Bij het scheepsongeval kwam de 38-jarige Eric Maeckelbergh uit Oostende om het leven. Johny Ronsijn (50) uit Ichtegem kon als enige gered worden, nadat hij elf uur lang op de romp van het schip had gezeten. De Spanjaard Fall Diaw Babacar is nog steeds vermist.