Nieuwe grondstof gevonden voor biomassacentrale Langerlo
Foto: BELGA

De ombouw van de steenkoolcentrale van Langerlo tot een biomassacentrale is een stap dichterbij. Het Estse bedrijf Graanul Invest krijgt de goedkeuring om houtafval uit de Baltische staten te gebruiken als grondstof voor de Limburgse centrale. Dat meldt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) zaterdag.

Na het failliet van German Pellets, moest de overnemer van de biomassacentrale in Langerlo op zoek naar nieuwe grondstof. Hij diende een aanvraag in voor nieuwe houtstromen, die bestaan uit houtstof en schavelingen van normale zaagactiviteit en houtverwerkende activiteiten in Estland, Letland en Litouwen.

‘De sectorfederaties en de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) onderzochten de houtstromen en verklaarden dat die niet als industriële grondstof worden gebruikt’, zo staat in een persbericht van Tommelein. ‘Dat betekent dat het Vlaams Energie Agentschap de houtstromen zal goedkeuren voor hernieuwbare-energieproductie in het groenestroomproject Langerlo.’

Koele minnaar

De centrale van Langerlo is een gevoelig dossier, omdat het bedrijf voor de ombouw tot biomassacentrale ruim 2 miljard euro subsidies kan krijgen van de Vlaamse regering. Dat werd eerder al beslist en Tommelein, die geen voorstander is van biomassacentrales, kan daar weinig aan veranderen. ‘Die steun is projectmatig toegekend, dus als de overnemer aan alle juridische voorwaarden voldoet, kunnen wij daar weinig aan veranderen’, zei hij eerder al.

De minister herhaalt zaterdag zijn standpunt. ‘Hoewel Europa de energie die biomassacentrales opwekken meerekent als hernieuwbare energie, zijn ze zelden écht duurzaam’, zegt hij. Daarom is intussen ook al beslist om de duurzaamheidscriteria voor biomassa te verstrengen.

Niet de laatste horde

Met de goedkeuring van de grondstof is de laatste horde nog niet genomen. ‘Voor het project effectief van start kan gaan moet nog heel wat gebeuren. Ik zal dit project nauwlettend blijven opvolgen’, houdt Tommelein een slag om de arm.

Begin juni raakte bekend dat Graanul Invest de energiecentrale van Langerlo overnam, na het faillissement van uitbater German Pellets. Het energiebedrijf uit Estland zou 250 miljoen euro investeren in de ombouw tot een biomassacentrale die in de loop van 2018 operationeel zou moeten zijn.