De cirkel is rond
Foto: Lisa Habets

Na een week tussen de wolkenkrabbers in Kuala Lumpur kan Lisa Habets niet wachten om terug te keren naar de plek waar ze haar reis ruim twee maanden geleden begon: Bali.

De laatste twee weken van onze reis willen we vooral heel veel zwemmen, relaxen en genieten van het prachtige eiland. We gaan naar Sanur, een kustplaatsje in Oost-Bali. Met haar vier kilometer lange wandelstrook langs de zee - met overal gezellige warungs en cafeetjes - is dit de perfecte afsluiter van deze reis.

De cirkel is rond
Foto: Lisa Habets

De eerste paar dagen doen we niets anders dan liggen niksen op het strand, wandelen op het strand, gemasseerd worden op het strand, eten op het strand, drinken op het strand, zwemmen en nog eens zwemmen. Life is good.

Vaste grond

Dag drie pakken we ‘s ochtends vroeg de boot naar Nusa Lembongan, een klein eilandje dat ongeveer negentien kilometer van Sanur afligt. Deze bestemming groeit ieder jaar in populariteit bij surfers, maar blijft ook voor niet-surfers een aantrekkelijke plek vanwege haar golven en zonsondergangen.

De cirkel is rond
Foto: Ronald Jonkman

Na een halfuur met de boot komen we aan op het prachtig witte strand van Nusa Lembongan. Ik ben heel blij met vaste grond onder mijn voeten, al dat geschommel op het water is toch niet helemaal mijn ding. Na een kwartiertje wandelen zijn we al bij ons guesthouse, dat letterlijk aan het strand ligt. Heerlijk om in slaap te vallen met het geluid van de golven op de achtergrond en nog heerlijker om wakker te worden aan een helder lichtblauwe zee. Hier kunnen we wel aan wennen.

Fietsavonturen

Nusa Lembongan is klein, een kwartiertje fietsen brengt ons al naar de andere kant van het eiland. Vanaf hier kun je het naastgelegen Nusa Ceningan zien liggen. Een paar maanden geleden nog kon je via de befaamde Yellow Bridge van het ene eiland naar het andere, maar 16 oktober is deze brug ingestort, wat triest genoeg negen mensen het leven heeft gekost. De restanten van de brug zijn nog duidelijk zichtbaar. Momenteel worden er inzamelingsacties gehouden voor de heropbouw.

Wanneer we hier even iets willen eten, komen we erachter dat we niet genoeg cash geld meer hebben en dat dit eiland maar één pinautomaat heeft. En laat die pinautomaat zich precies aan de andere kant van het eiland bevinden. Zucht. Dan maar weer terug.

De cirkel is rond
Foto: Ronald Jonkman

Na wat gegeten te hebben, zetten we onze fietstocht voort in willekeurige richting. Het landschap wordt steeds dichter begroeid, de weg steeds hobbeliger en de bewoonde wereld lijken we steeds verder achter ons te laten. Wanneer we bij een mangrovebos belanden, kunnen we niet meer verder fietsen. Hier zit een man op een plastic stoeltje die kano’s verhuurt. Eh, ja waarom niet?

Vijf minuten later zitten we in een kano op het water middenin de mangrove. Het expeditie Robinson-gehalte is hoog vandaag. Vooral wanneer het na een halfuur begint te druppelen en we in de verte onweer horen. Het begint ook al aardig donker te worden en we peddelen snel terug. Precies op tijd. Wanneer we weer op de fiets zitten, begint het te plenzen.

Blauwe kerst

Voor de kerstdagen gaan we met de boot terug naar Sanur op Bali. Ook al is de bevolking hier hindoeïstisch, toch is er overal kerstversiering en verlichting. Alles voor de toeristen. Toch blijft het een beetje gek: versierde kerstbomen en knipperende sneeuwpoppen terwijl je rondloopt in je korte broek met 28 graden op je bol.

Eerste kerstdag besluiten we dan ook anders te vieren dan anders. We gaan naar de spa en kiezen het meest uitgebreide massagepakket dat ze hebben: 2,5 uur genieten, inclusief melkbad (ja, letterlijk). ‘s Avonds kijken we een melige kerstfilm en het feest is compleet.

De cirkel is rond
Foto: Ronald Jonkman

Over twee dagen gaan we alweer naar huis. Ongelooflijk hoe snel de tijd voorbij is gevlogen. Tegelijkertijd voelt het alsof we al een eeuwigheid onderweg zijn, met alles wat we hebben gezien en meegemaakt.

Het mooie aan rondreizen binnen Indonesië is dan ook dat ieder eiland weer voelt als een vakantie op zich. Bali, Lombok, Java en Sumatra verschillen allemaal weer qua natuur, religie en landschap. Alsof we een wereldreis hebben gemaakt binnen hetzelfde land. De reis is niets van wat ik ervan verwacht had en tegelijkertijd alles wat ik ervan verwachtte en meer. We zijn hoe dan ook - nu volgt er een cliché - een levenservaring rijker. Voor nu: op naar de Hollandse erwtensoep!