TGV en Eurostar weggebracht na panne, nog één spoor onderbroken
Foto: EPA
De twee hogesnelheidstreinen die vrijdagvoormiddag in panne stonden door ijzel op de bovenleidingen, zijn allebei teruggebracht naar het station Brussel Zuid. Tussen Ruisbroek en Halle is voorlopig wel nog maar een van de twee sporen vrij. Infrabel inspecteert er met een speciale trein de bovenleidingen. Een en ander zorgt nog voor gevolgvertragingen die kunnen oplopen tot een half uur of een uur.

'We zoeken nog naar de exacte oorzaak maar vermoedelijk heeft ijzel op de bovenleiding er voor gezorgd dat de treinen zijn stilgevallen. We hadden de bovenleidingen afgelopen nacht nochtans ijsvrij gemaakt. Daarvoor gebruiken we speciale treinen die ‘ontijzelingsritten’ maken', zegt Thomas Baeken van Infrabel.

'Vreemd genoeg waren er eerder vanmorgen op dezelfde lijn al een aantal treinen gepasseerd en die hadden geen problemen. Momenteel onderzoeken we of er toch iets met de bovenleiding aan de hand was of dat het probleem eerder bij de treinen zelf moet worden gezocht.'

Met een extra locomotief zijn de twee gestrande treinen rond het middaguur terug naar Brussel-Zuid gesleept. Om 14.30 uur waren er nog vertragingen van een half uur tot een uur.

 Een Eurostar die vanuit Brussel Zuid op weg was naar Londen met een 300-tal passagiers en een TGV-trein die vanuit Brussel Zuid op weg was naar Straatsburg met een 60-tal reizigers, vielen daardoor in panne. Beide treinen zijn door een hulplocomotief teruggebracht naar Brussel Zuid. Voor de TGV gebeurde dat al rond 11 uur, de Eurostar arriveerde pas rond 12.30 uur in Brussel Zuid.