Netanyahu: 'Kerry is vooringenomen tegen Israël'
Netanyahu Foto: ap

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is niet opgezet met de toespraak van John Kerry over het vredesproces in het Midden-Oosten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is 'vooringenomen tegen Israël'.

Kerry had in zijn redevoering de visie van een tweestatenoplossing bezworen en opgeroepen tot een volledige stopzetting van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Netanyahu verwijt hem een vooringenomenheid tegen Israël. Volgens de Israëlische premier tilt de Amerikaanse minister ook te zwaar aan de Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

'Meer dan een uur lang heeft Kerry het dwangmatig gehad over het nederzettingenbeleid en nauwelijks over de oorzaak van het conflict - het verzet van de Palestijnen tegen een Joodse staat', zei Netanyahu volgens zijn bureau. Daarmee vergeleek hij de toespraak met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen het Israëlische nederzettingenbeleid, 'waartoe Kerry de Verenigde Naties heeft aangespoord'.

VS begrijpt problemen niet

De Israëlische minister van Openbare Veiligheid, Gilad Erdan, had al voor Kerry nog maar één woord had uitgesproken de speech al bestempeld als 'zielig' en 'anti-democratisch'. ‘De regering-Obama vertegenwoordigt jammer genoeg pro-Palestijnse standpunten, en begrijpt de problemen in het Midden-Oosten helemaal niet’, aldus Erdan, die van mening is dat de regio onder Obama nog chaotischer geworden is. De minister verwees onder meer naar Syrië, Irak en Soedan.

Erdan meent verder nog dat de Palestijnen zich dankzij die toespraak zullen ingraven in de standpunten die Kerry inneemt, en ze als voorwaarde voor toekomstige onderhandelingen zien.

'Grote vriend van Israël'

De Israëlische oppositieleider Yitzhak Herzog omschreef de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken na zijn baanbrekende toespraak over het Midden-Oosten dan weer als 'grote vriend van Israël'.

'Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven', schreef Herzog woensdag op Twitter. 'In zijn toespraak heeft hij oprechte bezorgdheid over Israëls veiligheid en toekomst tot uitdrukking gebracht', tweette Herzog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig