Wat betekent de dood van Prinses Leia voor het ‘Star Wars’-universum?
Carrie Fisher hernam haar rol als Prinses Leia in de zevende Star Wars-film ‘The Force Awakens’. Foto: Photo News

Hoewel de dood van actrice Carrie Fisher insloeg als een bom, is er toch nog één troost voor de ‘Star Wars’-fans. We hebben het laatste van Prinses Leia nog niet gezien. De opnames van ‘Star Wars Episode VIII’ werden namelijk eerder dit jaar al afgerond. Maar wat erna?

(Opgelet: dit artikel bevat mogelijk spoilers voor wie nog niet alle Star Wars-films gezien heeft)

“Een verstoring in de Force.” Zo werd het overlijden van Carrie Fisher dinsdag genoemd. Amper een jaar nadat ze opnieuw in de bioscoop te zien was als Prinses Leia is de Amerikaanse actrice op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Triest nieuws voor al haar fans, al kunnen die ook een beetje troost putten uit het feit dat Fisher ook eind 2017 opnieuw in de bioscoop te zien zal zijn. De opnames voor ‘Star Wars Episode VIII’, de opvolger van de ongelooflijk succesvolle ‘The Force Awakens’, werden namelijk eerder dit jaar al afgerond. De film is nu officieel in postproductie, liet regisseur Rian Johnson weten. Dat betekent dat er vooral nog gewerkt wordt aan de montages en de special effects.

 

 

Fisher herneemt ook in ‘Episode VIII’ haar rol als Prinses Leia, ook wel bekend als Generaal Organa, de leidster van Het Verzet. Het laatste beeld dat we van haar kregen in ‘The Force Awakens’ kregen, was het moment dat ze bij Rey (rol van Daisy Ridley) kwam kort na de dood van Han Solo (rol van Harrison Ford). In ‘Episode VIII’ zou ze onder meer te zien zijn op de begrafenis van Han Solo, lekte Fisher eerder dit jaar zelf al.

‘Episode VIII’ begint meteen waar ‘The Force Awakens’ ophield: meteen na het moment dat Rey een lichtsabel overhandigt aan Luke Skywalker (Mark Hamill), zo liet productiehuis Lucasfilm zelf al weten. Wat we nog niet weten, is of Luke en Leia - broer en zus - nog een laatste keer samen zullen komen en of Leia haar zoon Ben - ook bekend als slechterik Kylo Ren (Adam Driver) - nog zal ontmoeten. Ben werd ontvoerd en door Snoke, de mysterieuze leider van het kwade, meegenomen naar de ‘Dark Side’.

Volgens het scenario zou Leia de film alleszins overleven en was het normaal gezien de bedoeling dat ze ook in ‘Episode IX’ te zien zou zijn. Regisseur Colin Trevorrow gaf eerder al aan dat hij Leia een grotere rol wilde geven in zijn film. “Luke en Leia zijn iconen”, zei hij onder meer aan Entertainment Tonight. “Twee personen die ongelooflijk verlies hebben geleden.”

 

 

De verklaringen van Trevorrow strookten ook met de wens van Fisher zelf, die hoopte dat ze de kans zou krijgen om haar personage “op de een of andere manier” te laten reageren op het feit dat ze haar hele planeet verloren was en op het feit dat Darth Vader haar vader was. “Misschien met een drankprobleem of zo?”, zei ze in een eerder interview.

De opnames van ‘Episode IX’ zijn nog niet begonnen, maar staan gepland voor 2017. Trevorrow en zijn medeschrijver Derek Connolly hebben nu de moeilijke taak om het verhaal zonder een van de hoofdpersonages voort te zetten.

Maar de Force, die zal altijd bij Prinses Leia blijven.