Jaaroverzicht 2016

Wat er dit jaar beter niet was gezegd

30 december 2016Rogier Verschueren

Ook in 2016 slaagden de politici, sport- en andere mediafiguren er, ondanks professionele begeleiding niet in op het juiste moment hun mond te houden. Gelukkig maar, zo was er ook voor de aandachtige luisteraar nog wat aan, en konden wij een jaaroverzicht in quotes maken.

OVER SLAAPKAMERGEHEIMEN

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten was (in De Zondag) niet te spreken over de hedendaagse 'betutteling en bemoeizucht'. Ze viseerde daarbij onder andere de Vlaamse minister van Welzijn en zijn campagne om van donderdag date-dag te maken. 'Jo Vandeurzen moet uit mijn slaapkamer blijven. Letterlijk en figuurlijk.'

'Als ik van een hond zou kunnen bevallen, dan was ik al lang zwanger geweest.' Toen Katrin Kerkhofs (in De Slimste Mens ter Wereld op VIER) de uitspraak deed, ontstond even verwarring of ook zij het had over geheimen uit de slaapkamer, die ze deelt met Rode Duivel Dries Mertens. Kerkhofs maakte gelukkig snel duidelijk dat ze het had over de 'enorme' vriendschap die ze met haar honden beleeft.

OVER GOEDE EN SLECHTE TELEVISIE

In 2016 werd het langverwachte zesde seizoen van de serie Game of Thrones uitgezonden. Daarbij werd vooral uitgekeken naar een eventuele verrijzenis van Jon Snow, die op het einde van het vijfde seizoen gedood werd. 'Ik heb een paar scènes moeten spelen waarin ik dood lig; ik reken ze bij mijn beste werk', probeerde acteur Kit Harrington zijn fans (in NME) ervan te overtuigen dat zijn personage wel degelijk dood bleef.

'Lieven Van Gils zou niet eens weten wat goede televisie is, ook al wordt hij er door verkracht en moet hij goede televisie aanwijzen in een line-up', was auteur en comedian Joost Vandecasteele (in Mosselen Om Halftwee, de podcast van Xander Derycke) dan weer heel duidelijk over dat waar hij niet naar uitkeek in het nieuwe televisiejaar.

OVER DE SNELLE EN TRAGE BREXIT

De Britten besloten dit jaar afscheid te nemen van de Europese Unie. 'Cheddar hangt tegen de maagwand als een fresco tegen een Florentijnse kerkmuur', was Hugo Matthysen (in Humo) blij dat dergelijke vunzigheden ons nu hopelijk snel bespaard blijven.

Schrijver Ivo Victoria vond dan weer dat er geen haast was voor de Britten om de Brexit ook effectief in werking te laten treden. Hij stelde (in dS Avond) voor hen volgend mailtje te sturen: 'Hoi, we horen het wel als jullie artikel 50 nog willen triggeren, geen haast, wij gaan gewoon door met terreur en vluchtelingen en zo. Groetjes!'

OVER DE VISSEN EN DE ZEE

Televisiepresentator Otto-Jan Ham vroeg zich (in De Ideale Wereld op Canvas) bij de discussie over het onverdoofd slachten af waarom iedereen doet alsof enkel moslims en joden zich daar schuldig aan maken. 'Als wij vissen vangen, dan verdoven we die natuurlijk eerst met pijltjes.'

'Ik ben een beetje bang van de zee, maar ik doe er wel graag pipi in', toonde radiostem Eva De Roo zich (in De Slimste Mens ter Wereld op VIER) dan weer minder begaan met het lot van de zeebewoners.

OVER BORSTEN EN BUIKEN

Radiopresentatrice Ann Reymen vertelde (in De Morgen) na haar preventieve borstamputatie over de reacties enkele dagen later in de lift van de VRT: 'Ik stond er met vijf man in en iedereen keek naar mijn borsten. "Is het zo'n dag" vroeg ik. Maar kijk maar. En vraag gerust!'

Zangeres Adele wou dan weer een teveel aan reacties vermijden, en besloot daarom niet te figureren in de videoclip die gemaakt werd voor de titelsong van de laatste James Bond-film. 'Ik heb geen video gedraaid voor “Skyfall” omdat ik negen maanden zwanger was, elk moment kon bevallen en niet op Halle Berry lijk.'

OVER HET BESTAAN VAN GOD

De altijd nuchtere Kevin De Bruyne bleef ook na de 4-0 nederlaag van zijn Manchester City in Barcelona dan weer de goddelijke status van de weergaloze kleine Argentijn ontkennen: 'Of Lionel Messi van een andere planeet is? Natuurlijk niet, anders was hij hier niet.' In de terugwedstrijd zetten man van de match De Bruyne en City orde op zaken en versloegen ze Barcelona met 3-1.

Rik Torfs ziet gelijkenissen tussen De Bruyne en een liberale minister van Staat. 'Karel De Gucht en God blijven elkaars bestaan ontkennen. Daarom hou ik van allebei', verklaarde de KU Leuven-rector en columnist zijn liefde (op Twitter).

OVER GOEDE EN SLECHTE ZANGERS

'Ik denk dat ze het meest succesvolle is wat Jan Leyers de voorbije 20 jaar heeft gemaakt.' De vader van Olga Leyers kreeg van jurylid Jeroom een - zij het ietwat dubieus - compliment voor de prestaties van zijn negentienjarige dochter, die dé sensatie van het afgelopen seizoen van spelprogramma De Slimste Mens ter Wereld werd.

Mark Lanegan, een zanger met een iets rauwere sound dan Leyers, onthult (in Humo) dat zo'n geluid niet altijd het resultaat is van een losbandig leven: 'Ik moet me goed voelen om zo slecht te klinken. Als ik me slecht voel, kan ik echt niet zingen.'

OVER VERKIEZINGEN WINNEN

'Zelfs als ik iemand zou neerschieten, zou ik geen stemmen verliezen.' Het was begin januari één van de eerste straffe uitspraken van een toen nog kansloos geachte Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De vastgoedmagnaat schoot gelukkig niemand echt neer, maar hij bleef wel stemmen winnen.

Elf maanden later werd Trump uitgeroepen als winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 'Wanneer Marine Le Pen Donald Trump feliciteert, is alles gezegd. Er breken donkere tijden aan', klonk Waals minister-president Paul Magnette (PS) weinig enthousiast op Twitter.