Toshiba verliest miljarden in VS
Foto: AFP

Het aandeel van het Japanse conglomeraat Toshiba is vanmorgen 20 procent gezakt op de beurs van Tokio. Toshiha kampt met zware financiële problemen in de VS.

Het management van Toshiba, een van de grootste industriegroepen van Japan, moest dinsdag toegeven dat er mogelijk tot 500 miljard yen (of 4,3 miljard dollar) verlies zal gemaakt worden op zijn nucleaire activiteiten in de Verenigde Staten.

Dat deed de koers van het aandeel al met 11,6 procent zakken. Vandaag kwam daar opnieuw een verlies met 20 procent bij.

Toshiba kocht vorig jaar het Amerikaanse CB&I Stone & Webster, dat kerncentrales bouwt. Maar die overname kostte veel geld en bovendien kampt CB&I met veel hogere projectkosten dan geraamd.

De bouw van twee kerncentrales in de zuidelijke staten Georgia en South Carolina loopt vertraging op. Bovendien is de appetijt voor nieuwe kerncentrales in de VS kleiner geworden door de lage gasprijzen.

Fouten

Voor de Japanners gaat het om een tweede tegenvaller in evenveel jaar. Vorig jaar moest Toshiba in de VS al een recordboete betalen omdat het bedrijf foutieve financiële informatie zou hebben verstrekt aan de aandeelhouders.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in