Verkoop BNP Paribas ligt weer op tafel
Foto: Photo News
De overheid wikt opnieuw de verkoop van aandelen BNP Paribas na de recente koersklim. Door de verkoop zou de schuldgraad fors zakken.

Door de sterke koersklim van het aandeel BNP Paribas heeft de regering zicht op een dubbelslag. Het kan zijn aandelen BNP Paribas met winst verkopen, maar belangrijker nog: het kan de schuldgraad met 1,8 à 1,9  procent naar omlaag duwen. Dat zou meegenomen zijn voor de regering-Michel die dit jaar de schuldgraad opnieuw zag stijgen nadat die in 2015 nog met 0,5 procent was gezakt.

Het aandeel BNP Paribas heeft bovendien nog nooit zo hoog genoteerd sinds de regering in 2009 zijn aandelen Fortis ruilde voor aandelen BNP Paribas. De Belgische overheid is zelfs met een belang van 10,20 procent veruit de grootste aandeelhouder van de Franse grootbank. Het aandelenpakket van de overheid is vandaag 7,77 miljard euro waard.

Tweestrijd

Toch is een verkoop van de aandelen niet onmiddellijk een ‘no brainer’. BNP Paribas brengt namelijk ook een mooi dividend op. Vorig jaar was dat zelfs bijna 300 miljoen euro. Als de regering het pakket volledig verkoopt, maakt ze een moeilijke begrotingsklus nóg moeilijker, want ze mist dan het dividend terwijl de opbrengst van de verkoop niet meetelt in de begroting.

De regering overwoog goed een jaar geleden al de verkoop van de aandelen BNP Paribas, maar door de daling van de aandelenkoers werden die plannen toen opgeborgen. Nu dient zich een nieuwe kans aan. BNP Paribas sloot vrijdag op 61,17 euro af na eerder op de dag 61,70 genoteerd te hebben. Dat is de hoogste koers sinds eind oktober 2008.

In regeringskringen luidt het dat men het dossier ‘van zeer nabij opvolgt’ en dat ‘alle mogelijke opties op tafel liggen’. Dat betekent gaande van niets verkopen, tot gedeeltelijke verkoop over volledige verkoop. De regering staat duidelijk voor een tweestrijd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig