Zelfs kleuters slikken steeds meer antipsychotica
Foto: Pol De Wilde
Kinderen en jongeren blijven in toenemende mate psychofarmaca slikken. Zelfs het rilatine-gebruik is ondanks concrete richtlijnen alleen maar gestegen.

De eerste behandeling bij depressies, angsten en aandachtsstoornissen bij kinderen en jongeren zou uit psychologische interventies moeten bestaan. Zo luiden de meest recente richtlijnen. Toch is het gebruik van antidepressiva, antipsychotica en rilatine bij kinderen en jongeren de afgelopen tien jaar alleen maar gestegen. ‘Verontrustend!’, zegt Koen Lowet, woordvoerder van de Belgische Federatie van Psychologen. Hij ziet er een falen in van het beleid.

De cijfers werden opgelijst door minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in antwoord op een schriftelijke vraag van Ann Dedry (Groen). Ze zijn gebaseerd op voorgeschreven medicijnen die ook terugbetaald worden.

Kleuters

In alle leeftijdsgroepen onder 18 jaar is het gebruik van antipsychotica in de periode 2006-2015 gestegen. Ook bij kleuters. Zij slikten vorig jaar 19.363 dagelijkse dosissen antipsychotica, tegenover 17.690 in 2006. Het gebruik van antidepressiva daalde in deze leeftijdsgroep van 15.985 dagelijkse dosissen in 2006 naar 14.712.

Kinderpsychiater Sofie Crommen ziet hiervoor een verklaring in het feit dat er maar heel weinig medicijnen uitgetest zijn bij jonge kinderen: ‘Enkele antipsychotica behoren daartoe, en het is dan ook logisch dat wij liever deze medicijnen voorschrijven als het moet. Maar natuurlijk werken wij ook met speltherapie en betrekken wij ouders en school bij de behandeling. Dat is altijd de eerste keus.’

Bij kinderen tot 12 jaar steeg het gebruik van beide categorieën van medicijnen, maar het gebruik van antipsychotica overtreft dat van antidepressiva met een factor vier. Bij jongeren klimt het gebruik in beide groepen tot bijna een miljoen dagelijkse dosissen, terwijl het gebruik van antipsychotica in 2006 nog bijna de helft lager was en het gebruik van antidepressiva een kwart lager. Ook het gebruik van rilatine is globaal gezien bijna verdubbeld.

Crommen denkt dat de lat in de samenleving almaar hoger ligt, waardoor kinderen en jongeren die psychisch kwetsbaar zijn ‘sneller onderuit gaan’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig