Caterpillar stuurt 55-plussers met brugpensioen
Foto: BELGA

Werknemers van Caterpillar in Gosselies die bij de aankondiging van de sluiting van de fabriek 55 jaar waren, mogen met brugpensioen. Dat hebben de directie en de vakbonden van het bedrijf overeengekomen. Het zou gaan om 180 mensen. De bonden willen de regeling nog uitbreiden naar werknemers vanaf 52,5 jaar.

Dat maakte ACV-secretaris Jean-Marie Hoslet maandag bekend. Minister van Werk Kris Peeters en de RVA moeten het akkoord dat er nu al is wel nog goedkeuren.

Volgens CAO 117 kunnen werknemers van bedrijven in moeilijkheden vanaf 55 jaar gebruikmaken van het stelsel voor werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen. De CAO loopt eind dit jaar af. Bedrijven die het systeem willen toepassen moeten daarom nog voor 31 december een ondernemings-CAO of sociaal akkoord afsluiten en dat is wat de vakbonden en directie van Caterpillar België dus gedaan hebben.

‘Maar deze stap is puur formeel. De vakbonden hopen de leeftijd voor de toegang tot SWT nog te verlagen’, aldus Hoslet. In 2013, tijdens de vorige herstructurering, konden werknemers vanaf 52,5 jaar er gebruik van maken. “Voor ons vakbonden is de herstructurering van 2016 rechtstreeks verbonden met die van 2013.”

De geplande sluiting van Caterpillar Gosselies werd op 2 september aangekondigd. Op dat moment waren er ongeveer 180 werknemers 55 jaar of ouder.

Vorige week waren er trouwens nog meer ondernemingen die op de valreep een akkoord afsloten om brugpensioen op 55 jaar mogelijk te maken, met name bij AXA, Douwe Egberts en CP Bourg.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in