Trump kritisch voor VN-resolutie over Israël
Foto: REUTERS

Donald Trump, die op 20 januari het Amerikaanse presidentschap van Barack Obama overneemt, zei zaterdag dat de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Israëls nederzettingenpolitiek, het vredesproces zal bemoeilijken.

Vrijdag keurde de VN-Veiligheidsraad voor het eerst in acht jaar een resolutie goed over het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen. Opvallender nog was dat de VS zich onthielden bij de stemming vrijdag, in plaats van, zoals gebruikelijk, hun veto te stellen telkens een resolutie kritiek heeft op Israël.

Washington heeft de Israëli’s altijd beschermd tegen veroordelingen in de Veiligheidsraad. De laatste keer dat de VS zich bij een stemming over het Israëlisch-Palestijnse conflicten onthielden, was in 2009. Toen betrof de resolutie een oproep tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Maar de regering-Obama heeft haar tegenstand tegen de nederzettingen in bezet gebied al meermaals duidelijk gemaakt. Dat Obama vlak voor zijn vertrek uit het Witte Huis een resolutie liet passeren, kwam dan ook niet als een verrassing.

Nadat eerder al de Israëlische premier Benjamin Netanyahu brandhout maakte van de resolutie, toont nu ook president-elect Donald Trump zich kritisch voor de houding van de VS, al maakte hij meteen ook duidelijk dat hij werk wil blijven maken van het vredesproces.

‘Het grote verlies gisteren voor Israël in de Verenigde Naties zal het veel moeilijker maken om vrede te onderhandelen. Jammer, maar we gaan het toch klaarspelen!’, aldus Trump zaterdag in een tweet.