‘Openheid is het beste middel tegen terrorisme’
Foto: AFP

‘Europa moet de mensen die uit oorlogsgebieden vluchten, opvang blijven bieden.’ Dat zegt Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Jüncker zaterdag in de kranten van de Duitse Funke-Mediengruppe. Hij verzet zich zo tegen een koerswijziging binnen de Europse vluchtelingenpolitiek.

De Luxemburger roept op vluchtelingen niet automatisch te verdenken van terrorisme, en ook een ‘retoriek van uitsluiting’ te verwerpen. ‘Onze waarden, onze manier van samenleven in vrijheid en met elkaar in alle openheid is het beste wapen tegen de terreur’, aldus Juncker.

De Commissievoorzitter roept naar aanleiding van de aanslag van maandag op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad Berlijn, waarbij 12 mensen om het leven kwamen, bovendien op tot een intensievere samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie. ‘In een tijd waarin terroristen niet worden tegengehouden door landsgrenzen, is de nationale binnenlandse politiek niet meer voldoende’, klinkt het. Het doel moet zijn om ‘informatie, met name in de Schengenzone, beter uit te wisselen, achterpoortjes voor terroristen te sluiten en hun financiële bronnen droog te leggen’, aldus Juncker, die toevoegt dat de Europese Commissie daartoe ook concrete voorstellen heeft ingediend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in