Deze twee agenten stopten Amri
Luca Scatà en Cristian Movio Foto: Facebook/EPA

Dat Anis Amri - de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn - donderdagnacht uitgeschakeld kon worden, is te danken aan agenten Luca Scatà en Cristian Movio. Zij hielden de man tegen aan het station van Sesto San Giovanni, een voorstad van Milaan.

Anis Amri was in de nacht van donderdag op vrijdag op wandel aan het station van Sesto San Giovanni. Cristian Movio (36) en Luca Scatà (29) hielden hem daar tegen voor een routinecontrole. Toen hij gevraagd werd om zijn identiteitspapieren te tonen, trok Amri zijn wapen en schoot hij Movio neer.

In een snelle reactie nam Scatà - nog maar negen maanden in dienst - zijn geweer en vuurde twee kogels af op Amri. Die overleed ter plaatse.

Scatà wordt op zijn Facebookpagina overladen met felicitaties. ‘Amri was de meestgezochte man in Europa en we hebben hem onmiddellijk kunnen identificeren en neutraliseren. Dat betekent dat ons veiligheidssysteem prima werkt’, zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken. ‘Onze agenten hebben uitzonderlijk goed werk geleverd.’

Movio ligt momenteel in het ziekenhuis. Op een foto van de Italiaanse politie is te zien dat hij het goed stelt.