Dieselgate? Dan koop ik een Volkswagen
Foto: AFP

Slechte reclame is ook reclame, zelfs voor Volkswagen. De verkoop van VW in België steeg dit jaar met 11 procent. Dat is sneller dan de markt.

Dieselgate? Dan koop ik lekker een Volkswagen. Dat is de redenering die veel Belgische consumenten lijken te maken. Het sjoemelen met de uitstootwaarden van dieselmotoren legt VW in ons land vreemd genoeg geen windeieren. Ruim een jaar nadat het zogeheten dieselgate-schandaal uitbrak, verkopen de VW-modellen alweer als zoete broodjes. En hoewel de verkoop van auto’s overal in Europa stijgt, doet Volkswagen het in België veel beter dan gemiddeld.

Invoerder D’Ieteren Auto die alle voertuigen van de Duitse autobouwer (VW, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Lamborghini...) in België verdeelt, plakt voor het eerst een cijfer op het onverwachte verkoopsucces. ‘De verkoop van Volkswagen in België is dit jaar met 11 procent gegroeid en groeit dus sneller dan de markt (+7 procent). En dit terwijl het merk toch het meest geviseerd is’, zegt topman Denis Gorteman in een interview met La Libre Belgique.

Audi valt tegen, Porsche boomt

Eveneens verrassend: de verkoop van Audi-modellen zakte dit jaar, waardoor dat merk wat terrein verliest ten opzichte van Mercedes en BMW. Maar het luxesportmodel van Porsche dan weer als zoete broodjes blijft verkopen. Daarvan werden er dit jaar in België ruim 3.000 verkocht.

In het interview belooft Gorteman dat de sjoemelsoftware tegen eind volgend jaar uit de auto’s zal verwijderd zijn. Aan de helft van de 320.000 betrokken wagens zijn volgens hem maar beperkte aanpassingen nodig. De terugroepactie begin 2017 geleidelijk starten en moet nog voor de zomer grotendeels rond zijn.

Test-Aankoop

Wat betreft de lopende schadeclaims tegen Volkswagen in België, is er al in twee rechtszaken een uitspraak in eerste aanleg. Volgens de topman van D’Ieteren Auto zijn die ‘niet in het nadeel van Volkswagen’. De collectieve rechtszaak van Test-Aankoop tegen Volkswagen komt voor in januari. Dan zal de rechter beslissen of de schadeclaim ontvankelijk is.