Volgens het Syrische leger hebben de laatste rebellen hun enclave in het oosten van de zwaar bevochten stad Aleppo verlaten. ‘Een kantelpunt.’

Het Syrische leger heeft de stad opnieuw veilig gemaakt nu de laatste rebellen zijn geëvacueerd, klinkt het.

‘De overwinning is een strategische ommezwaai en een kantelpunt in de oorlog tegen terreur enerzijds en een verpletterende slag voor het doel van de terroristen en hun aanhangers anderzijds’, zegt het leger verwijzend naar de rebellen.

Een VN-medewerker zei eerder dat sinds vorige week donderdag meer dan 34.000 mensen uit de stad zijn geëvacueerd. Zij zijn naar rebellengebied ten westen van Aleppo en naar Idlib gebracht.

De evacuatie van Oost-Aleppo maakte deel uit van een akkoord dat door Iran en Rusland was onderhandeld. De inwoners van de stad leefden tijdens de belegering in erbarmelijke omstandigheden, met nauwelijks elektriciteit en water en zonder ziekenhuizen.

Alleszins is de herovering van Aleppo een belangrijke overwinning voor president Assad. Hij noemde het een ‘stap naar het einde van terrorisme in heel Syrië en naar een oplossing voor het einde van de oorlog’.

De speciale VN-gezant voor Syrië vreest dat het slagveld zich nu zal verplaatsten naar Idlib. ‘Veel zijn naar Idlib gegaan’, zegt Staffan de Mistura. ‘Dat kan in theorie het volgende Aleppo worden.’